Memorandum Eko Forum-a Zenica kompaniji Arcelor Mittal Zenica

Published by Eko Forum on

Zahvaljujemo se firmi Arcelor Mittal na pozivu upućenom Eko Forum-u Zenica, a u cilju prevazilaženja postojeće ekološke situacije u Zenici i njenoj okolini. Na osnovu poziva, a  računajući na obostranu dobru volju i vjerujući u dalju,  dobronamjernu, korisnu i obostranu saradnju, Eko Forum Zenica dostavlja Arcelor Mittal-u u 6 tačaka molbe i prijedloge za kvalitetan početak ove saradnje. Dakle, Eko Forum moli da mu se odgovori na sljedeća pitanja i dostave sljedeći dokumenti, te predlaže sljedeće:

1. Šta je u Arcelor Mital-u  do sada učinio po pitanju provođenja “Plana aktivnosti smanjenja emisija Arcelor Mittal-a “? (do 1.5.2009 godine).
2. Šta Arcelor Mital namjerava učiniti po pitanju provođenja “Plana aktivnosti smanjenja emisija Arcelor Mittal-a “u narednom periodu od 6 mjeseci; od 1.5.-1.11.2009.g – uz jasne rokove?
3. Eko Forum moli podatke o INTERNOM MONITORINGU unutar Arcelor Mittal-a koje je obavila firma DVOKUT Sarajevo.
4. Eko Forum moli od Arcelor Mittal-a da mu dostavi KOMPLETAN ” Plan aktivnosti sa mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisija, odnosno zagađenja“ za svaki deparment  uz jasne rokove, potpisan i ovjeren od kompententne osobe od strane Arcelor Mittal-a“.
5. Računajući na dobru volju Arcelor Mittal-a, Eko Forum moli i predlaže Arcelor Mittal-u kontinuiran ulazak delegacije Eko Forum-a jednom mjesečno unutar fabrike  i obilazak najkritičnijih mjesta unutar Arcelor Mittal-a. 
6. Predlažemo, da svaki oblik dalje saradnje na relaciji Eko Forum – Arcelor Mittal ide preko kontakta predsjednika Eko Foruma (g. Hasana Krehe) i meritorne osobe  ispred Arcelor Mittal-a  koju odredi Arcelor Mittal.

Svakako se nadamo daljoj uspješnoj saradnji između Arcelor Mittal-a i Eko Foruma-a na obostrano zadovoljstvo i korist građana Zenice.

EKO FORUM Zenica
U Zenici, 20.05.2009 godine.

Nakon sastanka EF donosi sljedeće zaključke.:
1. Na tražene molbe i prijedloge Eko Foruma  nismo dobili bilo kakav konkretan odgovor, već obećanje da ćemo u dogledno vrijeme dobiti neke od informacije vezane za njih.
2. Pošto smo postavili konkretne molbe i prijedloge očekujemo i valjane odgovore na iste u razumnom roku. Naime ne radi se ni o kakvim tajnama, već o ranije utvrđenim obavezama Arcelor Mittal  kroz »Plan aktivnosti o smanjenju emisija« koji je javno promovisan, ali nije dostupan.
3. Molimo javnost da prati dalji  razvoj saradnje između Arcelor Mittal  i Eko Forum koja može ići samo ma dobrobit građana Zenice.
4. Uspostavljeni su kontakti između Arcelor Mittal-a i Eko Forum.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *