Eko heroji za klimatsku akciju i Botanički vrt za klimu – najbolje projektne ideje za klimatsku akciju

Published by Eko Forum on

Pet eko timova iz pet zeničkih osnovnih i srednjih škola iz Zenice takmičili su se za najbolju projektnu ideju o temama klimatske akcije. Nagradu vrijednu 1000 eura podijelili su članovi ekoloških sekcija iz osnovnih škola Mak Dizdar i Arnauti.

Školski projekti kojima su se bavili učenici Prve Gimnazije, Ekonomske škole, te tri osnovne škole: Alija Nametak, Arnauti i Mak Dizdar, obuhvatali su teme u rasponu od uređenja školskog botaničkog vrta do uspostave solarnih parkova u školskim dvorištima.

Iako je prijavljeno ukupno šest projekata, u Edukativnoj radionici “Films for Future: Tvoja akcija za klimu!” učestvovalo je pet timova, koju su se, nakon edukacije o načinu pisanja i pripreme projektnih prijedloga, kvalifikovali za dalju proceduru takmičenja.

Voditeljice Radionice, iskusne eko aktivistice, Majda Ibraković (Eko forum) i Emina Veljiović (Aarhus centar Sarajevo), tokom Radionice takmičarima su pomogle da svaki pojedinačni prijedlog prilagode obrascima projektnih prijedloga, kako bi ove vrijedne ideje u konačnici dobile odgovarajuću potporu.

Žiri je imao zaista težak zadatak da odabere najbolje projektne ideje, s obzirom da su se sve, u skladu sa kriterijima izbora, kvalifikovale kao apsolutni pobjednici. Svaka od ovih ideja ima realnu perspektivu koja će, sigurni smo, rezultirati održivim i korisnim projektima, koji će u konačnici unaprijediti kvalitet nastave, humanizirati otvorene školske prostore i privući sve ostale učenike da počnu razmišljati i djelovati u skladu sa ekološkim pravilima, te produbiti njihovu ljubav i odgovoran odnos prema prirodi.

Pobjedničke ideje su: „Botanički vrt za klimu“ Osnovne škole Arnauti i „Eko heroji za klimatsku akciju“ Osnovne škole Mak Dizdar.

Pobjednicima je direktorica Goethe Instituta Simone Voigt uručila nagrade tokom Festivala dokumentarnog filma za klimatsku akciju „Films for Future“, a svi učenici su dobili zahvalnice i prigodne poklone povodom učešća u takmičenju za najbolju ideju o klimatskoj akciji.

Sredstva od nagrade vrijedne 1000 eura biće uplaćene na račune pobjedničkih škola, s kojima će biti zaključen sporazum o namjenskom trošenju ovih sredstava.

Cilj svih projekata Eko foruma, posvećenih jačanju svijesti o značaju zaštite i brige o prirodnim vrijednostima kod djece i omladine, u konačnici je stvaranje uslova za uspostavu „zelenih škola“ i doprinos u stasavanju ekološki odgovornih pojedinaca.

Takmičenje i Radionica su priređeni u okviru Ugovora o projektnoj saradnji u provođenju Festivala „Films for Future“, zaključenim između Goethe Instituta i Eko foruma, u sklopu istoimenog projekta EUNIC Cluster Fonda u Zenici.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *