Prvi sastanak i okupljanje partnera u okviru Projekta “ReInd-BBG”

Published by Eko Forum on

Prvi sastanak projektnih partnera u okviru Projekta “Reindustrijalizacija po principu ‘brownfield je bolji od greenfeelda’ – Brownfield is Better than Greenfield – ReInd-BBG” održan je 6 i 7. februara u Ljubljani. Domaćin sastanka bila je Gospodarska zbornica Slovenije, vodeći partner u Projektu. Eko forum je zajedno sa ostalih 15 partnera iz sedam zemalja predstavio svoj projektni tim i ideje vezane za realizaciju projekta.

Sastanak u Ljubljani uključivao je izgradnju kapaciteta projektnih partnera, razmjenu najboljih praksi u revitalizaciji brownfield lokacija i planiranje narednih aktivnosti u vezi sa projektnim lokacijama, uključujući brownfield lokaciju u Gradu Zenici, koji također učestvuje u projektu.
Primarna uloga Eko foruma u ovom projektu je podrška u promociji investicionih lokacija i privlačenju investitora. Pored toga, cilj nam je da svoje iskustvo i znanje u ovoj oblasti podijelimo sa drugim projektnim partnerima.

Partneri su posjetili i brownfield lokaciju u slovenačkoj opštini Hrastnik, gdje su s gradonačelnikom razgovarali o mogućnostima korištenja nekadašnjeg rudnika za razvoj ovog dijela Slovenije. Ovaj model prilagođavanja korištenja lokacija potrebama društveno-ekonomskog razvoja opština i gradova cilj je svih uključenih lokacija, uključujući i Zenicu.

Projekat ReInd-BBG (https://www.interreg-danube.eu/) finansira Evropska unija u okviru Interreg Dunavskog programa. Cilj mu je revitalizacija „brownfield“ lokacija, odnosno lokaliteta starih fabrika i napuštenih poslovnih prostora, kako bi se minimiziralo korištenje slobodnog zemljišta za izgradnju novih kapaciteta, što je suštinski prioritet za opštine u dunavskom regionu. Projekat će trajati 30 mjeseci (01.01.2024. – 30.06.2026.).

Pored Privredne komore Slovenije i Eko foruma, projektni partneri su i Grad Zenica, Služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona, Zavod za građevinarstvo Slovenije, Općina Hrastnik, Univerzitet BOKU iz Beča, Razvojna agencija Vojvodine, Regionalna razvojna agencija Bačka Novi Sad, Grad Sombor, Opština Vratsa, Privredna komora Vratsa, Opština Rešica, Udruženje Make Better, Opština Nikšić i EPCG-Željezara Nikšić.

Pridruženi strateški partneri su Udruženje Institut za lokalni razvoj – Think Global Act Local (UrbanizeHub) – Rumunija, S.C. NHOOD SERVICES ROMANIA SRL – Rumunija, Agencija za regionalni i ekonomski razvoj Vratsa – Bugarska, Dunav Strategy Point – Austrija, Centar za evropsku perspektivu – Slovenija, Steinbeis 2i GmbH – Nemačka, Sjeverna regionalna razvojna agencija – Moldavija, Razvojna agencija Srbije i Ekološki pokret Ozon iz Crne Gore.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *