EKO HUBOVI predali inicijativu za donošenje: Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica u FBiH!

Published by Eko Forum on

U petak, 15.12.2023. na godišnjicu od kada je BiH ponuđen kandidatski status za članstvo u EU, Eko HUBovi su predali inicijativu za donošenje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica u FBiH. Inicijativu je svojim potpisom podržalo 2165 građana/ki diljem Federacije BiH, a zasebno su upućena i pisma  podrške nevladinih organizacija, koje su se na ovaj način pridružili inicijativi.

Eko HUBovi, odnosno Eko HUB Sarajevo, Eko HUB Zenica, Eko HUB Tuzla, Eko HUB Maglaj, Eko HUB Mrkonjić Grad i Eko HUB Blagaj su u periodu od 19. septembra do 14. decembra 2023., prikupljali potpise građana/ki Federacije BiH. Unutar inicijative je zatraženo da se radi hitno na donošenju Zakona, na osnovu  Nacrta Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica Federacije BiH, a koji je pripremio pravni tim Aarhus centra u BiH, odnosno Eko HUB Sarajevo.

Potpisi su prikupljani u skladu sa uputama, predviđenim u samom Nacrtu Zakona. Naime, od građana/ki se nije tražilo da prilažu tj. da upisuju JMB, već broj jednog ID dokumenta, poput broja lične karte. Oni građani/ke koji su odlučili upisati JMB su upozoreni da nije to nužno, s obzirom da se ovim Nacrtom Zakona, između ostalog, nastoji ukinuti ta praksa. Što se tiče praga, odnosno broja sakupljenih potpisa, ispoštovan je prag predviđen u samom Nacrtu Zakona, za inicijative koje se pokreću na nivou Federacije BiH. Tako da je sakupljeno najmanje 2000 potpisa, a  potpisi su sakupljani na lokacijama diljem FBiH, poput Sarajeva, Tuzle, Zenice, Maglaja, Blagaja, Mostara, Goražda, Srebrenika, Konjica i sl.

Odabrali smo 15-ti decembar kako bi našim predstavnicima još jednom poručili da kao zemlja kandidat za EU imamo dodatne obaveze. Naime, moramo ojačati demokraciju i učešće javnosti,  jačati zaštitu prava svih građana, osigurati poticajno okruženje za civilno društvo, osobito poštujući evropske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja,  zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara. Prema tome, predloženim Zakonom bi se velikim dijelom ispunila tri od 14-naest ključnih prioriteta koje BiH mora ispuniti na putu za EU. Ovim putem se zahvaljujemo svim građanima/kama Federacije BiH koji nisu bili tihi, te su podržali inicijativu. Od delegata i zastupnika Parlamenta FBiH očekujemo da čim prije Nacrt ovog Zakona  stave na dnevni red i zatim ga usvoje“; ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Tekst Nacrta Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica u FBiH (web link)

Kontakt:   Liljana Meshaj,  projektna asistentica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”koordinator@aarhus.ba


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *