Akcija za klimu: Stop eksploataciji ljudi i prirode u Bosni i Hercegovini!

Published by Eko Forum on

Predstavnici ekoloških udruženja juče su na godišnjem sastanku mreže Eko BiH, povodom 24. oktobra – Svjetskog dana akcije za klimu, upozorili na prijeteći klimatski, ekološki i društveni izazov današnjice. Riječ je o destruktivnom pritisku projekata geoloških istraživanja odnosno eksploatacije mineralnih sirovina na ljude i prirodna dobra u Bosni i Hercegovini. 

“U posljednje vrijeme smo zasuti reklamama rudarskih kompanija i njihovih plaćenih medija o renesansi rudarstva i zelenom rudarenju u BiH. Ne znači ništa ni nama ni planeti što će novi rudnici imati svoje solarne panele, cirkulaciju vode, što navodno smanjuju emisije stakleničkih gasova – u pitanju je školski primjer zelene šminke kojom se maskira štetnost njihovog rudarenja po prirodu i naše zdravlje.”, poručio je Anes Podić iz udruženja Eko akcija.

Istaknuto je i mišljenje da zeleno rudarstvo nije realizovano nigdje u svijetu, a pogotovo ne u Bosni i Hercegovini, jer je u pitanju ekstrakcija i prerada izuzetno toksičnih materija kakva može napraviti veliku i trajnu štetu našim ljudima i našem okolišu. 

Uz ključne ekološke probleme i borbe, akcenat sastanka bio je i na međusobnoj komunikaciji, razmjeni informacija, sigurnosti i solidarnosti među članicama mreže – njenim temeljnim vrijednostima.

“Sastanci naše mreže su dugogodišnja tradicija, ali i jedinstvena prilika da otvoreno i u sigurnosti razgovaramo o aktuelnim ekološkim problemima i praksama. Posebnu pažnju posvećujemo ljudima i organizacijama koje istinski i srcem djeluju, koji utiču, zagovaraju i reaguju na veoma kompleksne politike životne sredine u našoj zemlji. Vjerujem da ćemo u tom duhu nastaviti i ovu borbu ”, istakla je Majda Ibraković, koordinatorica mreže.

Poruke solidarnosti i podrške ovog puta idu i svim aktivistima/kinjama i pokretima u ugroženim zajednicama, u kojima se trenutno vrše ili planiraju rudarski projekti. Razmjena informacija i argumentovanih činjenica, međusobna podrška i zajedničko udruživanje ključne su u borbi protiv aktualne politike ekstraktivizma, upakovane u tzv. “zeleno i odgovorno rudarstvo”. Zabrinjavajuća problematika štetnih uticaja ovih projekata na životnu sredinu i klimu, te važnost očuvanja i zaštite pitkih voda, biodiverziteta, šuma, a naročito direktno ugroženih zajednica u našoj zemlji, morala bi biti u dubokom fokusu javnosti.

Godišnjem sastanku mreže u Zenici prisustvovalo je 25 predstavnika/ca iz 15 udruženja, a organizator ovogodišnjeg skupa je udruženje Eko Forum Zenica.  Eko BiH mreža jedna je od najdugovječnijih mreža ekoloških udruženja u Bosni  Hercegovini koja neformalno djeluje preko 20 godina i okuplja oko 40 udruženja iz cijele zemlje. Mreža nastavlja sa dugoročnom podrškom svim udruženjima, grupama i pojedincima/kama koji se bave pitanjima životne sredine na različitim nivoima.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *