U Sarajevu održan sastanak Koordinacionog odbora Eko BiH mreže i konsultacije s Ministarstvom okoliša i turizma FBiH

Published by Eko Forum on

Sastanak članova Koordinacionog odbora Eko BiH mreže održan je u Sarajevu 29.9.2023. godine. Jedna od glavnih tema sastanka bila je organizacija godišnjeg sastanka za članice mreže Eko BiH, planiranog za kraj oktobra. Nakon sastanka, predstavnici ekoloških udruženja mreže Eko BiH posjetili su Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Na konsultativnom sastanku sa ministricom i njenim pomoćnicima, predstavnici nekoliko ekoloških organizacija tražili su informacije u vezi sa aktualnim zakonodavstvom u sektoru okoliša u FBiH i trenutnim statusom pojedinih zakonskih akata. Radi se prije svega o zakonima o zaštiti prirode, zaštiti zraka, otpadu, vodama te relevantnim podzakonskim aktima iz ovih oblasti. Takođe, raspravljalo se o zakonodavstvu u oblasti zaštite okoliša, odnosno procesa izdavanja okolinskih dozvola, poboljšanja kontrole mjera te procjene uticaja na životnu sredinu i odgovarajućih mehanizama kontrole subjekata.

U fokusu razgovora bilo je i hitno rješavanje gorućih ekoloških problema u zemlji – kao što su posljednji ekološki incidenti na rijeci Bosni i Neretvi (Ulog), o deponiji Uborak, odlagalištu u Crvenim stijenama i prašumi Trstionica, problemima na Prokoškom jezeru itd. Akcenat je stavljen na pojačane i adekvatne inspekcijske (pa i policijske) kontrole zagađivača i adekvatno kažnjavanje te uključivanje inspekcije u donošenje i izmjene zakonodavstva u oblasti zaštite okoliša. Osim toga, razgovaralo se i na temu aktivnosti i postupanja ovog ministarstva u slučaju Trgovska Gora.

Ovo je prvi zajednički sastanak ekoloških udruženja iz mreže sa predstavnicima ministarstva. Tom prilikom udruženja su jasno poručila da će nastaviti sa uključivanjem i aktivnostima u pomenutim slučajevima i procesima, a iz ministarstva da nastavljaju sa pravovremom, transparentnom i intenzivnijom komunikacijom sa civilnim sektorom, ujedno i sa mrežom Eko BiH.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *