Robin Hood protiv parka prirode

Published by Eko Forum on

Na dnevnom redu 37. sjednice Gradskog vijeća Zenica, zakazane za 6.10.2023 nalazi se inicijativa za zaštitu pepelarske tise, koju je podnio “ekolog Akif Smajlović, prof”. To bi bila sjajna inicijativa za nekoga ko ne raspolaže sa dovoljno informacija. Međutim, radi se o perfidnom podmetanju navodne zaštite nečega što je strateškim i planskim dokumentima već predviđeno za zaštitu u okviru parka prirode. Umjesto da se pokrenu aktivnosti na proglašenju parka prirode površine od 60 kvadratnih kilometara, gradskom vijeću se potura zaštita samo dva stabla, uz nestručno i neozbiljno obrazloženje.

© The Walt Disney Company

Podnosilac inicijative potrebu za zaštitom pravda time što je “Robin Hood od tise pravio luk i strijelu” i time što “tisa štiti od vradžbina“, u vidu citata iz nepostojeće knjige “Ugrožene biljne i životinjske vrste u parku prirode Babina” koju niko osim njenog navodnog autora nije imao priliku pročitati. Podnosilac inicijative očigledno ne zna da su Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Silva Slovenica – izdavački centar Šumarskog instituta Slovenije, Ljubljana 2021. godine objavili znanstvenu monografiju “Tisa (Taxus baccata L.) u Bosni i Hercegovini” autora akademika prof.dr. Dalibora Balliana i prof.dr. Hojke Kraigher, a koja je besplatno dostupna na internetu.

U Planu rada gradskog vijeća za 2023. godinu, koji je vijeće usvojilo 8.2.2023. godine, u dijelu “Prostorno uređenje i komunalna djelatnost” pod rednim brojem 15 bila je planirana “Inicijativa za pokretanje procedure za proglašenje Parka prirode Babina-Tvrtkovac” sa rokom januar-februar 2023. Materijal za tu tačku još nikad nije došao na dnevni red vijeća.

Pepelarske tise predviđene su za zaštitu upravo u okviru tog Parka prirode i nema razloga da se federalnom ministarstvu upućuje bilo kakva inicijativa koja je u suprotnosti sa već usvojenim strateškim i planskim dokumentima koje je gradsko vijeće usvojilo:

  • Strategijom razvoja Općine Zenica 2012.-2022. planirana je uspostava Parka prirode “Babina”.
  • Prostornim planom Grada Zenice 2016.-2036. predloženo je da se zaštićenim područjima različitih kategorija proglase površine od cca 60 km2, nakon što se provedu stručna istraživanja prema Zakonu o zaštiti prirode FBiH, uključujući park prirode Babina-Tvrtkovac (kategorija IIIa – park prirode ili Va – zaštićeni pejzaž) i park prirode Smetovi (kategorija IIIa).

Da bi se provela stručna istraživanja, potrebno je da gradsko vijeće uputi inicijativu prema Zeničko-dobojskom kantonu, ali se to ne radi, nego se sada traži parcijalna zaštita samo dva stabla u selu Pepelari. Znači li to da je gradsko vijeće odustalo od tih istraživanja i da ne želi provoditi svoje strateške i planske dokumente?

Upravo je predlagač parcijalne inicijative koju danas imamo na dnevnom redu glavni razlog zbog kojeg gradsko vijeće ne raspravlja o inicijativi za pokretanje procedure za proglašenje Parka prirode Babina-Tvrtkovac, koja je bila na dnevnom redu ovog vijeća na 51. sjednici održanoj 27.8.2020. godine, ali je na toj sjednici skinuta s dnevnog reda, bez obrazloženja. Akif Smajlović uputio je 26.1.2021. prijeteći email svim vijećnicima, kojim prijeti sudskim procesom za promjenu naziva parka prirode. Ako taj sudski proces nije pokrenut, predlažemo da se ova tačka skine sa dnevnog reda, a da se za narednu sjednicu pripremi inicijativa koja je bila povučena sa dnevnog reda 27.8.2020. godine.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *