Objavljeni podaci o kvalitetu zraka za 2022. godinu

Published by Eko Forum on

Federalni hidroemetorološki zavod FBiH objavio je godišnji izvještaj o kvalitetu zraka za 2022. godinu. Kvalitet zraka u Zenici i dalje je opasno narušen visokim koncentracijama sumpordioksida i lebdećih čestica u mjeri u kojoj ozbiljno može narušiti zdravlje ljudi. Vrlo visoke koncentracije navedenih polutanata su evidentne na svim mjernim mjestima u i oko grada. Ovo se odnosi i na godišnje prosjeke i na broj dozvoljenih prekoračenja satnih, odnosno dnevnih koncentracija. Tokom ljetnog perioda povremeno su povišene i koncentracije ozona u višim dijelovima grada. Ostali mjereni parametri nisu prekoračivali propisane norme. Vrlo visoke koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica zabilježene su i u ruralnom području (Vranduk).

Koncentracije SO2 u Zenici

Godišnji prosjeci koncentracija SO2 na svim mjernim mjestima bili su iznad granične vrijednosti. Jedino povećanje zabilježeno je na mjernom mjestu Vranduk. Nema dovoljno validnih podataka o koncentracijama prašine sa mjernih mjesta Radakovo i Brist za 2022. godinu. U poređenju s drugim gradovima, prosječne koncentracije SO2 veće od onih u Zenici zabilježene su u Visokom, Tuzli i Živinicama.

Koncentracije prašine PM10 u Zenici

Godišnji prosjeci koncentracija prašine PM10 na svim mjernim mjestima i dalje su iznad granične vrijednosti, ali manji su u odnosu na prethodne godine, osim na mjernom mjestu Vranduk. Nema dovoljno validnih podataka o koncentracijama prašine sa mjernog mjesta Brist za 2022. godinu. U poređenju s drugim gradovima, prosječne koncentracije PM10 veće od onih u Zenici zabilježene su u Visokom i u Ilijašu.

Najveće godišnje prosječne koncentracije fine prašine PM2.5 u Federaciji BiH 2022. godine zabilježene su u Zenici, na mjernom mjestu Tetovo, čak 43 µg/m3 (granična vrijednost iznosi 25 µg/m3).

Podataka o koncentracijama kancerogenog polutanta benzena i dalje nema u zvaničnom izvještaju.

izvjestaj-2022

Categories: Najave

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *