Sastanak regionalne mreže za Poglavlje 27

Published by Eko Forum on

U Briselu je 11. i 12. oktobra u organizaciji WWF (World Wild Fund) organizovan sastanak regionalne mreže organizacija civilnog društva koje prate napredak zemalja u procesu evropskih integracija za poglavlje 27 Upitnika EU (zaštita okoliša). Na sastanku su iz Bosne i Hercegovine učestvovali predstavnici Eko foruma Zenica i WWF Adria.

U martu ove godine pripremljen je i objavljen drugi, revidirani Izvještaj iz sjene nevladinog sektora o stanju okolišnih zakona u Bosni i Hercegovini u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji.Izvještaj obuhvata period od novembra 2019. do novembra 2021. godine i rezultat je rada organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, okupljenih u neformalnu koaliciju Partnerstvo 27. Prvi ovakav Izvještaj iz sjene bio je objavljen u februaru 2020. godine. Partnerstvo 27 u BiH je neformalna grupa nevladinih organizacija, koju čine Aarhus centar Sarajevo, Dinarica Mostar – WWF Adria u BiH, Eko forum Zenica, Centar za životnu sredinu Banjaluka i Centar za energiju i ekologiju Tuzla.

Na sastanku u Briselu učestvovali su predstavnici Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju DG NEAR i Glavne uprave za okoliš (DG Environment) Evropske komisije, kao i eksperti međunarodnih organizacija WWF EPO, CAN Centre i European Policy Centre. Glavni rezultat sastanka je dogovor o intenziviranju učešća civilnog društva u realizaciji Zelene agende za Zapadni Balkan, koju je Bosna i Hercegovina potpisala u Sofiji u oktobru 2019. godine i za koju je kreiran i akcioni plan. Od potpisivanja do danas, institucije u Bosni i Hercegovini nisu skoro ništa uradile na realizaciji tog akcionog plana, koji bi kroz pet oblasti trebao dovesti do postepenog prestanka korištenja uglja, uvesti naplatu emisija gasova sa efektom staklene bašte i kontrolu zagađenja okoline.


Ova aktivnost realizovana je uz finansijsku podršku WWF Adria.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *