Javna tribina “Odgovori na energetsku krizu”

Published by Eko Forum on

Kako obezbijediti stabilno grijanje grada Zenice naredne zime?
srijeda, 22.6.2022, 18:00-20:00, Sala Gradskog vijeća Zenica

Evropa je nakon ruske invazije na Ukrajinu i s tim povezanih sankcija EU izložena jednoj od najvećih energetskih kriza u posljednjih nekoliko decenija. Cijene i stabilnost snabdijevanja energentima niko u Evropi ne može predvidjeti, a većina započetih procesa dekarbonizacije pokrenutih radi ublažavanja klimatskih promjena zapali su u krizu.

Grad Zenica od novembra 2021. godine kao izvor toplote za centralno grijanje koristi novu toplanu. Toplana kao energente koristi plinove koji nastaju kao nusproizvodi metalurške proizvodnje, te zemni plin koji se uvozi iz Rusije.

Kompanija ArcelorMittal od maja 2022. radi bez okolinske dozvole, a niko ne može garantovati sigurnost i cijenu snabdijevanja zemnim plinom. Ozbiljne su najave da će i snabdijevanje električnom energijom biti ugroženo i da postoji mogućnost redukcija u isporuci električne energije. Sve to može ugroziti grijanje grada u narednoj sezoni. Eventualno ponovno pokretanje stare termoelektrane na ugalj u ArcelorMittalu i korištenje čvrstih goriva za grijanje neizbježno će dovesti do povećanja zagađenja zraka prašinom i sumpordioksidom.

Javna tribina ima za cilj da se otvoreno i realno sagledaju sve moguće alternative i rješenja za grijanje grada narednih zima, a da kvalitet zraka ne bude ponovo ugrožen.

Panelisti:

  • V.prof.dr.sc. Edin Berberović, Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici
  • Prof.dr.sc. Mirza Kušljugić, Centar za održivu energetsku tranziciju – RESET

Moderator: Prof.dr.sc. Samir Lemeš, Eko forum Zenica.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *