Više od dvije hiljade potpisa na peticiju za proglašenje parka prirode Babina-Tvrtkovac

Published by Eko Forum on

Eko forum Zenica, u saradnji sa Savezom izviđača Grada Zenice i Udruženjem Eko Tvrtkovac, danas je uspješno organizovao akciju potpisivanja peticije za proglašenje Parka prirode Babina-Tvrtkovac. U uličnoj akciji, koja je organizovana na tri lokacije u gradu, naši neumorni izviđači, uz podršku članova Eko foruma i Eko Tvrtkovca, prikupili su blizu dvije hiljade potpisa podrške. Zajedno sa potpisanima na online peticiji, sada ih je ukupno 2.129. Time su naši sugrađani dali nesumnjivu podršku inicijativi, koja će rezultirati donošenjem kantonalnog Zakona o proglašenju Parka prirode Babina-Tvrkovac i zaštitom 10% teritorije grada Zenice.  

Time povećavamo ukupni zaštićeni prostor Bosne i Hercegovine, koja je sa manje od 3% trenutno na samom dnu pokrivenosti, u odnosu na ostatak Evrope.    

Svojim potpisom na peticiju, građani su od Gradskog vijeća Zenica zatražili davanje saglasnosti za proglašenje Parka prirode Babina-Tvrtkovac, a od Skupštine Zeničko-dobojskog kantona donošenje zakona o proglašenju zaštićenog područja na teritoriji grada Zenice i određivanje upravitelja tog područja. 

Bosna i Hercegovina, inače, spada među biološki najraznovrsnija prirodna područja Evrope. Procjenjuje se da se više od 30% endemične flore Balkana nalazi upravo na tlu Bosne i Hercegovine. 

Istraživanja koja je prošle godine, u organizaciji Eko foruma, provela grupa eksperata za floru, faunu, staništa, prirodno i kulturno naslijeđe i druge faktore koji imaju uticaj na karakteristike prirode, u granicama parka Babina-Tvrtkovac, pokazala su da čak jedna trećina vrsta na ovom području spada u jednu od kategorija ugroženih ili zaštićenih, sa stanovišta domaćih i međunarodnih kriterija. Bogato kulturno naslijeđe ovih krajeva, svjedoči o kontinuitetu života na ovim prostorima, dugom najmanje tri hiljade godina. 

Uspostavom Parka prirode Babina-Tvrtkovac, Zenica će dobiti epitet zaštitnika biološke raznovrsnosti, kakav već odavno zaslužuje, bezbjedne i uređene lokacije za odmor i rekreaciju, ali i iznimne mogućnosti za razvoj lokalne privrede i turizma. 

Akcija, koja je organizovana danas, povodom Dana planete Zemlje, biće ponovljena do kraja maja, a peticija se može potpisati i online: https://forms.gle/263RM46sLJSKLEvY8

Park prirode Babina-Tvrtkovac prostire se na oko 60 kvadratnih kilometara teritorije grada Zenice. Potencijalno predstavlja područje koje bi ubrzo moglo steći status zaštićenog. 

Prostornim planom grada Zenice za period 2016-2036. označeno je kao budući park prirode. Istim dokumentom, organi lokalne zajednice su se obavezali na formiranje stručnog tima za procjenu prirodnih vrijednosti i nivoa zaštite. Zaštita prirodnih predjela uz Babinu rijeku, šuma i planinskih vrhunaca (Tvrtkovac na 1304 metra nadmorske visine), koji ulaze u granice Parka prirode Babina-Tvrtkovac, planirana je i Strategijom razvoja grada Zenice, za period do 2022. godine, kao i Akcionim planom za Zeleni grad Zenicu. 


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *