Ovako se voli Zenica sa udaljenosti od osam hiljada kilometara

Published by Eko Forum on

prof.dr.sc. Sanela Porča

Eko forumu nedavno se javila naša nekadašnja sugrađanka, prof.dr.sc. Sanela Porča, sa željom da svom rodnom gradu pokloni nekoliko sadnica drveća. Obratili smo se Adnanu Mešinoviću, dipl.inž. hortikulture iz Sektora za ekologiju i komunalne poslove grada Zenice, da nam pomogne u realizaciji ove ideje. On nam je pružio nesebičnu pomoć u odabiru sadnica, lokacije sadnje i koordinaciji kompletne akcije.

Za kompletan iznos Saneline donacije kupili smo odgovarajuće odrasle sadnice, a Grad Zenica je obezbijedio dodatna sredstva za angažman preduzeća Alba Zenica – prevoz, pripremu terena i sadnju nabavljenih sadnica.

Nabavljene su i posađene sadnice:

  • 2 japanske trešnje (kod pošte 6),
  • 2 crvene džanarike (drvored u Crkvicama),
  • 2 bordo javora (pored crkve Sv. Josipa na Meokušnicama)
  • 1 hakuro nishiki (kružni tok kod centralnog gradskog parka),
  • 1 piramidalni grab (GGM)

Sanela živi u Americi skoro 30 godina i dekanesa je Poslovne škole na University of South Carolina Aiken. Ima dvoje djece koji vole da posjete mamin rodni grad, a najviše im se sviđa soliter u kojem im je mama nekada živjela (iznad pošte 6).

Dragi sugrađani, neka vam ova divna gesta bude inspiracija da čuvate ove, kao i sve ostale sadnice i drveće u našem gradu. Za vrijeme sušnih dana, zalijevajte ih. Čuvajte ih i cijenite, štitite ih od vandala. U galeriji fotografija možete vidjeti u kakvo divno drveće će ove sadnice izrasti, ukoliko ih budemo pazili.

Svako drvo u našem gradu je neprocjenjivo!

Hvala Sanela!


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.