U Zenici održana konferencija “(Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona”: Za održivo upravljanje prirodnim resursima

Published by Eko Forum on

U Zenici je održana Konferencija „(Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona“, koju su zajednički organizovali WWF Adria (World Wide Fund for Nature) u BiH, UG Fojničani Maglaj i Eko-forum Zenica, ispred Koalicije za zaštitu prirode kantona i uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Na početku su rad Konferencije i inicijative Koalicije za zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona podržali predstavnici Centra za promociju civilnog društva, koji kroz Projekat „Misli o prirodi!“ podržava brojne projekte uspostave i razvoja zaštićenih područja u Zeničko-dobojskom kantonu, te Programa razvoja održivog turizma USAID-a.

Savjetnik ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona, Kasim Alić, podsjetio je da ovo ministarstvo podržava inicijative nevladinog sektora na zaštiti prirode u ZDK i osnivanje javne ustanove, koja će na odgovarajući način upravljati bogatim prirodnim resursima na ovom području i njihovim održivim razvojem.

“Nažalost, svega 3 posto teritorije u BiH je zaštićeno. To je daleko ispod standarda Evrope, čak i okruženja. S druge strane, skloni smo da ukazujemo na ogromne prirodne potencijale kojima BiH raspolaže. Naše organizacije, kroz inicijative uspostave zaštićenih područja, pokušavaju unaprijediti institucionalnu, formalnu zaštitu prirode u Zeničko-dobojskom kantonu, u saradnji sa strukom, naukom i privredom. Iz tih sektora su naši partneri, koji itekako podržavaju ovakva rješenja. Jedini način je uključivanje svih interesa koji postoje, kada se govori o održivom upravljanju prirodnim resursima. Ti interesi mogu biti suprotstavljeni, ali i ova konferencija je organizovana s ciljem da ih međusobno pomirimo, kako bismo odgovorno upravljali našim bogatim prirodnim resursima,” kazao je direktor Udruge Dinarica – WWF Adria u BiH, Đorđe Stefanović.

Tokom rada Konferencije, predstavnici Koalicije za zaštićena područja, predstavili su inicijative organizacija civilnog društva iz Olova, Maglaja, Zenice, Žepča, Kaknja i Vareša, za zaštitu prirodnih ljepota rijeke Orlje, planine Zvijezda, Babina i Tvrtkovca, pećine Mokra Megara, Matinskog visa, Trstionice i močvare Bistrik.U Zeničko-dobojskom kantonu, pod određenom formom zaštite je jedino Spomenik prirode „Tajan“, koji je proglašen 2008., što čini svega 1,5 % teritorije ovog kantona. Poređenja radi, susjedna Hrvatska, zaštitila je 38, Slovenija čak 40 % svog nacionalnog teritorija.

Koalicija za zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona zalaže se za uspostavu novih zaštićenih područja i osnivanje javne ustanove, koja će se, na temelju Zakona o zaštiti prirode FBiH, na stručan i održiv način baviti zaštitom i razvojem prirode. Konferencija je dio zagovaračkih aktivnosti na unapređenju zaštite prirode u ovom kantonu, kroz povećanje broja i površine zaštićenih područja, kao i unapređenje upravljanja prirodom kroz uspostavljanje kantonalne javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima.

U okviru ovog zagovaračkog procesa uspostavljena je radna grupa sastavljena od predstavnika Koalicije i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja će u narednom periodu zajednički raditi na ovim pitanjima.Ovom prilikom otvoren je dijalog sa predstavnicima Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona, o pitanjima zaštite prirode i održivog upravljanja šumama na prostoru potencijalnih zaštićenih područja u ovom kantonu.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *