Podrška Vlade ZDK uspostavljanju zaštićenih područja

Published by Eko Forum on

U sjedištu Vlade ZDK danas je održan sastanak ekoloških udruženja s premijerom Vlade ZDK i Ministrom za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK. Tema sastanka bilo je formiranje novih zaštićenih područja na teritoriji kantona i traženje rješenja za održivo upravljanje tim područjima.

Premijer i ministar iskazali su ozbiljnu želju i zainteresovanost da se provede procedura zaštite prema zakonu o zaštiti prirode. Ekološka udruženja zagovaraju formiranje posebne kantonalne javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima. Da bi se našlo odgovarajuće rješenje, već naredne sedmice počinju zajedničke aktivnosti udruženja sa resornim ministarstvom. U ove aktivnosti, pored CPCD i Švedske kroz projekat “Misli o prirodi!”, uključila se i međunarodna organizacija WWF, koja će udruženjima iz ZDK pružiti neophodnu stručnu pomoć za realizaciju postavljenog cilja.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *