Disanje kroz filter

Published by Eko Forum on

Laringektomija je operativni zahvat kojim se uklanja dio grkljana kod osoba oboljelih od malignog tumora grla. Takve osobe umjesto kroz usta i nos, dišu kroz otvor (stomu) na grlu, koji se mora zaštiti filterom. Na fotografijama koje smo dobili od jednog Zeničanina koji je bio podvrgnut takvom operativnom zahvatu, možete vidjeti kako izgleda filter nakon samo 24 sata udisanja zeničkog zraka.


1 Comment

BosniaCNC · 11/02/2022 at 16:36

Mali je broj laringektomiranih koji koriste ove HME kasete sa filterom jer su u prodaji skupe a ZSO ih ne refundira. Veliki broj operisanih od karcinoma glasnih žica direktno bez filtracije udiše zrak sa svim česticama kao što su na priloženim slikama. Zbog toga većina nakon operativnog zahvata oboljeva od karcinoma pluća i prerano završava svoj životni vijek.
Ko je kriv?
Oni koje svake četiri godine na izborima zaokružimo na biračkim listama jer na svakodnevna upozorenja o zagadjenosti zraka ne preduzimaju radnje da uzročnike spriječe.
Šta bi trebalo uraditi? Angažovati sposobnog i ambicioznog advokata da pokrene spor protiv BiH, FBiH, potpisnike ugovora o prodaji dijela Željezare Mittalu i na kraju protiv Arcelor Mittala. Zatim, sve dok Mittal postoji i radi u Zenici da laringektomiranima plaća nabavku filtrirajućeg seta za svakodnevnu upotrebu.

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.