Poziv na javnu tribinu “Linija (od)brane: Posljednji spas za rijeku Bosnu!”

Published by Eko Forum on

U prostorijama Mjesne zajednice Janjići u utorak, 14.12.2021. godine u 17:00 časova održaće se javna tribina “Linija (od)brane: Posljednji spas za rijeku Bosnu!”. Svrha javne tribine je upoznavanje javnosti o budućim, dugotrajnim štetnim uticajima na kvalitet života i na okoliš koji bi nastali izgradnjom HE “Janjići.“ Na tribini će učestvovati aktivisti iz organizacija RiverWatch iz Austrije, CEE Bankwatch, Centra za životnu sredinu Banja Luka, Resursnog Aarhus centra Sarajevo i Eko foruma Zenica.

Na rijeci Bosni namjerava se izgradnja HE “Janjići“ a koja bi znatno uticala na okoliš, zdravlje ljudi i biološku održivost. Izgradnjom ove HE rijeka Bosna bila bi sa biološkog aspekta dokrajčena jer bi njen tok bio izmijenjen kreiranjem akumulacije, te ugrožavanjem strujanja i dotoka kisika nužnog za život ljudi, te  životinjskih i biljnih vrsta. Preliminarnim istraživanjima već je ustanovljeno da je područje planirano za izgradnju HE “Janjići“ jedno od posljednjih prirodnih utočišta na rijeci za mnogobrojne ugrožene vrste poput mladice (Hucho hucho), velika pliska (Alburnus sava) kao i mjesto lova za mnoge ptice, naročito u blizini poznatih janjićkih sedri i ada (riječnih otoka).

Svrha javne tribine je upoznavanje javnosti o budućim, dugotrajnim štetnim uticajima na kvalitet života i na okoliš koji bi nastali izgradnjom HE “Janjići.“

– LOKACIJA:  MZ Janjići,  Sala mjesne zajednice, na adresi Sarajevska 335 (https://goo.gl/maps/2irYMSYjVvE87wDk7)

– VRIJEME: 14. decembar (utorak) 2021. s početkom od 17:00 časova

Na tribini će govoriti:

  • Ulrich Eichelmann: ekolog i konzervator koji se bavi očuvanjem i restauracijom rijeka. Ulrich je 2014. godine nagrađen Velikom nagradom za očuvanje prirode. Zaštitom rijeka diljem Evrope, bavi se više od 20 godina. Ulrich je izvršni direktor organizacije RiverWatch, koordinator kampanje “Plavo srce Europe” i producent filma “Climate Crimes”, čuvar rijeka.
  • Andrey Ralev: učesnik kampanje zaštite biodiverziteta, dio mreže CEE Bankwatch, M.Sc. studija životne sredine, čuvar rijeka.
  • Jelena Ivanić:  profesorica ekologije i zaštite životne sredine, aktivistkinja, potpredsjednica Centra za životnu sredinu Banja Luka, čuvarka rijeka.
  • Dr.Sc. Samir Lemeš: vanredni profesor Univerziteta u Zenici, predsjednik upravnog odbora Eko Foruma Zenica, ekološki aktivista, čuvar rijeka.
  • Emina Veljović: MA Javne uprave i međunarodnih odnosa, usmjerenje “okolišne politike”, dipl. pravnica, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”, ekološka aktivistkinja, čuvarka rijeka.
Categories: NajaveNovosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *