Radionica za medije “Kako biti okolišni novinar?”

Published by Eko Forum on

Eko forum Zenica, u okviru projekta “Misli o prirodi!”, koji uz finansijsku podršku Švedske implementira Centar za promociju civilnog društva, organizovao je radionicu za novinare u utorak, 28.9.2021, od 10:30 do 12:30 sati, u prostorijama Arhus centra Zenica. Moderator radionice bila je Sanela Habeš, novinarka BH radija 1 i dobitnica niza međunarodnih priznanja za okolišno novinarstvo.

Zaštita okoliša i klimatske promjene postali su jedna od najprisutnijih tema u zvaničnim politikama. Medijsko izvještavanje o tim temama predstavlja veliki izazov, jer se novinari moraju suočiti s preprekama: zahtjevna i teško razumljiva stručna terminologija, nedostupnost informacija, težak izbor relevantnih sagovornika, teorije zavjere i spinovi, te nepravedna borba za medijski prostor sa senzacionalističkim internet portalima i društvenim mrežama. Mini hidroelektrane, zagađen zrak, spalionice, deponije, okolinske dozvole, korupcija, jesu uvijek aktuelne teme, ali nije lako izvještavati o njima i pri tome se izboriti za medijski prostor.

Na radionici su novinari lokalnih medija razmijenili svoja iskustva u izvještavanju o temama zaštite okoliša, te o izazovima i problemima s kojima su se suočavali u svom radu. Pored entuzijazma novinara, dobre pripreme za izradu medijskih izvještaja, ukazano je i na potrebu da se urednicima i vlasnicima medija pokaže koliko su značajne ove teme i zašto im treba posvetiti više pažnje.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *