Međunarodni dan čistog zraka

Published by Eko Forum on

Ujedinjene nacije su 7. septembar proglasile Međunarodnim danom čistog zraka za plavo nebo, kao globalni poziv na akciju prema jedinstvenom, ujedinjujućem cilju: čistom zraku za sve. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana čistog zraka za plavo nebo je: ‘Zdrav zrak, zdrava planeta’. Eko forum Zenica je u okviru projekta Eko HUB ovaj dan obilježio sastankom u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

ZDK

Zagađen zrak uzrokuje oko 7 miliona prijevremenih smrti svake godine. Zagađenje zraka predstavlja ekološku opasnost po zdravlje ljudi, ima štetan uticaj na klimu, biodiverzitet i ekosisteme. Uz podršku Westminster fondacije za demokratiju (WFD) u BiH nastala je studija “Utjecaj zagađenosti unutrašnjeg zraka na zdravlje ljudi i ekonomiju u Bosni i Hercegovini“. Ta studija o kvalitetu unutrašnjeg zraka u obrazovnim ustanovama pokazala je da, u odnosu na škole u drugim zemljama, u školama u BiH zabilježene su najviše koncentracije PM10 čestica prašine, benzena, te među najvišim koncentracijama toluena, ksilena i NO2.

Upravo zato smo s nadležnim ministarstvom dogovorili organizovanje okruglog stola o kvalitetu unutrašnjeg zraka u obrazovnim ustanovama u ZDK, koji bi trebao ponuditi rješenja za smanjenje ili eliminisanje ovog problema koji ima negativne posljedice po zdravlje djece. Okrugli sto će se održati u drugoj polovini oktobra mjeseca, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti zainteresiranu javnost.

Ministarstvo već sprovodi ili planira aktivnosti koje bi mogle doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka. Za nekoliko škola obezbjeđena su sredstva za zamjenu peći na ugalj pećima na pelet, u toku je projekat utopljavanja školskih objekata i provođenja mjera energetske efikasnosti, u saradnji s donatorima izvršena je nabavka toplotnih pumpi u odabranim školama i solarnih panela na đačkom domu u Zenici, a za jesen je planirana akcija sadnje drveća u dvorištima škola u ZDK koju će provesti učenici i nastavnici kao dio vannastavnih aktivnosti.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *