Inspekcije, sad je na vas red

Published by Eko Forum on

Danas je 800 volontera za jedan dan prikupilo 30 tona smeća. Akcija u organizaciji neformalne grupe “Rijeke BiH – budi promjena” okupila je veliki broj mladih i starih Zeničanki i Zeničana koji su koordiniranom akcijom očistili grad, od Bistričaka do Babina, od Čajdraša do Janjića, od Blatuše do Bilmišća. Akcija je završena čišćenjem Smetova, druženjem i sportskim aktivnostima učesnika. Izletnicima koje smo zatekli na Smetovima podijelili smo kese da svoje smeće ponesu sa sobom kad krenu kući.

Eko forum i plesni studio “Shadows” bili su zaduženi za Kamberovića polje i gradski park, gdje nije bilo količinski puno smeća, tek petnaestak vreća, ali su nas zaprepastile količine opušaka od cigareta oko svih klupa, a najviše oko dječijih igrališta. Na taj problem smo ukazivali i ranije, ali smo od preduzeća Alba dobili informaciju da oni čekaju da grad kupi mašinu koja bi to mogla svakodnevno i brzo očistiti. Takva mašina košta oko 40.000 KM.

Ovakve akcije šalju snažnu poruku neodgovornim pojedincima koji prljaju naš grad smećem, i očekuje se da se barem malo postide kad vide da njihovo smeće kupe dijete od 6 ili starac od 84 godine. Međutim, ne možemo očekivati da se ovakvim akcijama riješi problem otpada, mi danas pokupimo, sebični pojedinci to sutra ponovo razbacaju. Jedino rješenje je dosljedna primjena odluke o komunalnom redu po kojoj novčana kazna za odlaganje otpada na lokaciji koja za to nije predviđena iznosi 40 do 300 KM za fizičko, odnosno 500 do 5000 KM za pravno lice. Samo stroga kaznena politika može trajnije riješiti ovaj problem. Sa 1000 kažnjenih fizičkih ili 80 pravnih lica može se zaraditi mašina kojom bi se brže čistio grad. Pozivamo inspekcijske službe da počnu naplaćivati propisane kazne, građane da prijavljuju počinitelje, a Albu i grad da se dogovore i nabave mašinu za čišćenje.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *