Okrugli sto “Centar za okoliš ZDK”

Published by Eko Forum on

U prostorijama Instituta “Kemal Kapetanović” u srijedu, 16.12.2020 održan je okrugli sto “Centar za okoliš ZDK”. U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici Instituta “Kemal Kapetanović”, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Agencije za okoliš Švedske, Misje OSCE u BiH, Fondacije PeaceNexus, grada Zenice i Eko foruma Zenica. Pozivu na učešće nisu se odazvali predstavnici rukovodstva Univerziteta u Zenici i kantonalnih ministarstava.

Stanje okoliša u Zeničko‐dobojskom kantonu (ZDK) nije zadovoljavajuće. Godišnje koncentracije SO2 i prašine PM10 u zraku za 2019. godinu u Zenici veće su od svih drugih mjernih stanica u BiH. U ukupnim emisijama zagađujućih materija u zrak, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ZDK učestvuje od 59 do 72%, što ga čini najzagađenijim kantonom u Federaciji BiH.

Da bi se prevazišao nedostatak kapaciteta nadležnog ministarstva za okoliš u vladi ZDK, u oktobru 2013. godine, usvojen je Zakon o prenosu javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša (Sl. novine ZDK 12/13), kojim je, između ostalog, planirano formiranje Centra za okoliš Zeničko‐dobojskog kantona u okviru Instituta “Kemal Kapetanović”, organizacione jedinice Univerziteta u Zenici.

Sedam godina od usvajanja tog Zakona, Centar za okoliš ZDK još uvijek ne funkcioniše u punom kapacitetu. Za opremanje Centra uložena su značajna sredstva, ali najveći problem predstavljaju organizaciono i kadrovsko jačanje, javne nabavke, kao i upravljanje finansijskim sredstvima za rad Centra.

Da bi se prevazišli problemi, uočili uzroci i utvrdili načini njihovog rješavanja, namjeravali smo okupiti sve zainteresirane strane, koje obuhvataju rukovodstvo Univerziteta u Zenici, nadležna ministarstva u Vladi ZDK, nadležne institucije Federacije BiH, kao i međunarodne organizacije koje pružaju podršku zaštiti okoliša u BiH: Švedska agencija za zaštitu okoliša, Misija OSCE u BiH i Fondacija PeaceNexus iz Švicarske. U radu okruglog stola učestvovali su svi pozvani, osim najvažnijih aktera – kantonalne vlasti i menadžmenta Univerziteta.

U prilogu možete pogledati snimak okruglog stola.

Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *