Sistem za monitoring kvaliteta zraka ugrožen i pandemijom

Published by Eko Forum on

Na osnovu člana 21. Pravilnika o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definisanju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka (Sl. novine FBiH 1/12), Federalni hidrometeorološki zavod informiše javnost o kvalitetu zraka.

Na web stranici Zavoda, mogu se pronaći informacije o satnim i dnevnim prosjecima koncentracija zagađujućih materija koje se mjere mrežom mjernih stanica u Federaciji BiH.

Sastavni dio te mreže su i stanice u Zenici, tri u vlasništvu Grada (Tetovo, Centar i Radakovo), jedna u vlasništvu Zavoda (Brist) i jedna u vlasništvu ZDK, odnosno Instituta “Kemal Kapetanović” (Vranduk). Tri mjerne stanice, koje je grad Zenica nabavio 2013. godine, nakon masovnih protesta u organizaciji Eko foruma, ustupljene se na upravljanje Institutu “Kemal Kapetanović”. Podataka s tih mjernih stanica često nema na web stranici hidrometeorološkog zavoda, jer postoje problemi u komunikacijama između mjernih stanica i servera ili se dešavaju kvarovi mjerne opreme. Ni Federalni hidrometeorološki zavod ni Institut “Kemal Kapetanović” nemaju dovoljno kadrovskih kapaciteta za održavanje mjerne opreme. Centar za monitoring okoliša ZDK već godinama čeka da rukovodstvo Univerziteta u Zenici i nadležna kantonalna ministarstva (obrazovanja, finansija, prostornog uređenja) riješe problem zapošljavanja nedostajućih kadrova.

Problemi u objavljivanju podataka o kvalitetu zraka u FBiH nastali su ove sedmice zbog toga što je osoblje zaduženo za održavanje sistema zaraženo virusom ili u izolaciji. Bez funkcionalne i pouzdane mjerne opreme, građani nemaju informaciju o kvalitetu zraka i ne mogu se poduzimati interventne mjere u epizodama povećane zagađenosti zraka. Za proglašenje takvih epizoda potrebna je pravovremena i tačna informacija o koncentracijama polutanata u zraku.

U nastavku dajemo linkove na web stranice Zavoda s podacima o kvalitetu zraka u Federaciji BiH.

Prosječne satne vrijednosti polutanata
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.php
Prosječne dnevne vrijednosti polutanata
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/value24h.php


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *