Hvala, ne treba

Published by Eko Forum on

Zbog neregularnosti u provođenju javnog poziva, Eko forum neće potpisati ugovor za realizaciju trećine odobrenog projekta. Pravi projekti ne mogu se realizirati sa trećinom skromnog budžeta.

Fond za zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona od 2015. godine dodjeljuje sredstva nevladinim organizacijama (NVO) za projekte zaštite okoliša. To je mali dio namjenskih sredstava koje kanton dobije od Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Ove godine je u budžetu ZDK, od 6,5 miliona KM namjenskih sredstava za zaštitu okoliša, samo 3,2% planirano za projekte NVO, što iznosi 210.000 KM. Čak i tako mali procenat odlukom ministarstva dodijeljen je nenamjenski, najvećim dijelom udruženjima, kompanijama i ustanovama koje se ne bave zaštitom okoliša.

Javni poziv za finansiranje projekata Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline objavilo je u julu ove godine. Vlada ZDK je na sjednici održanoj 14.10.2020 usvojila odluku o odobravanju sredstava po ovom javnom pozivu. Ministarstvo je dva dana ranije (12.10.2020) objavilo tu istu odluku, na kojoj je datum 5.10.2020. i ostavljen je rok od 3 dana za podnošenje prigovora. Iako je napravljen nered sa datumima, u zadatom roku, 15.10.2020. poslali smo prigovor na odluku ministarstva, sa zahtjevom da nam dostave ili javno objave rang listu sa dodijeljenim bodovima po 8 kriterija, jer smo smatrali da smo oštećeni prilikom bodovanja. Umjesto odgovora, nakon 13 dana dobili smo poziv na potpisivanje ugovora, koji će se održati u ponedjeljak, 2.11.2020. godine, dvije sedmice prije lokalnih izbora.

Zaštita okoliša nije samo prikupljanje smeća i čišćenje divljih deponija.

Korisnici odobrenih namjenskih sredstava
Samo 20% sredstava dobila su udruženja koja se zaista bave okolišem

Od 115 odobrenih projekata, udruženja koja su zaista registrovana za zaštitu okoliša, planinari, izviđači, lovci, dobili su samo 20% sredstava. Ostala sredstva dobilo je 9 klubova borilačkih vještina, 14 sportskih klubova, 27 udruženja koja nisu registrovana za zaštitu okoliša i (za razliku od nas) mogu aplicirati i na javne pozive drugih ministarstava (kultura, sport, boračka udruženja, humanitarna udruženja…), medijske kuće i obrazovne ustanove.

Vrste projekata koje je odobrio ZDK
Najviše sredstava odobreno je za akcije čišćenja

Najveći dio sredstava dobili su “projekti” čišćenja, kao da se zaštita okoliša završava na prikupljanju smeća i djelatnostima komunalnih preduzeća?!? Najmanje sredstava dobili su pravi ekološki projekti, koji će zaista pomoći da se unaprijedi okoliš.

Sredstva koja je ministarstvo odobrilo nama poklanjamo klubovima borilačkih vještina i medijskim kućama. Njima su “projekti” svakako odobreni da sprovedu predizbornu kampanju za ministra koji želi postati gradonačelnik Zenice.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *