Rijeke nisu resurs za privatne biznise

Published by Eko Forum on

Buna

Zahtijevamo hitno donošenje i primjenu zakonskog okvira  za zabranu  izgradnje MHE i zaštitu  rijeka

Čuvari rijeka u BiH pozdravljaju zaokret u službenom opredjeljenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u pogledu malih hidroelektrana (MHE). Sam premijer Fadil Novalić odlučno je negirao bilo kakvu korist od ovih pogona, osim za njihove vlasnike, te jasno potvrdio dugogodišnji stav Čuvara rijeka da je BiH i bez MHE energetski neovisna, a da MHE nisu obnovljiva energija jer ne čuvaju okoliš – naprotiv, itekako ga uništavaju.

No, ovaj stav premijera Novalića, iznenadno otkriven nakon šest godina mandata, ni na koji način nije promijenio našu realnost – nastavlja se gradnja MHE, uprkos izričitoj zabrani koju je još prije tri mjeseca usvojio Parlament Federacije BiH.

Sedmicu prije no što će premijer Novalić zdušno i rječito podržati borbu Čuvara rijeka, Vlada Federacije (još uvijek u tehničkom mandatu) donosi odluku da dodatno potpomogne vlasnike MHE. Odluka donesena na sjednici Vlade Federacije, održanoj 24. septembra 2020. godine udvostručava iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije koja se naplaćuje krajnjim potrošačima električne energije. Trenutno to znači pumpanje novca, uzetog od naroda preko računa za struju, isključivo na račune tajkuna koji se bogate ubijajući nam rijeke.  

U utorak, 13. oktobra  zakazan je sastanak između predstavnika Čuvara rijeka u FBiH i  premijera Fadila Novalića, te nadležnih ministara. Cilj sastanka je iznošenje zakonskih prijedloga okolišne zajednice za hitno zaustavljanje uništavanje rijeka i života  gradnjom malih hidroelektrana. Radi se o konkretnim zakonskim i podzakonskim rješenjima koja se mogu sprovesti u veoma kratkom roku, pod uslovom da postoji istinska politička volja nadležnih i iskreno opredjeljenje za spas rijeka i živog svijeta u FBiH see.

Tom prilikom podsjetićemo Vladu Federacije BiH da raspolaže s dovoljno ovlaštenja da u kratkom roku zaustavi uništavanje rijeka i okoliša. Ništa od tih ovlaštenja još nije iskorišteno niti je napravljen ijedan korak ka realizaciji odluke Parlamenta FBiH o zabrani MHE.

Priroda BiH je u opasnosti, čime je i opstanak cijelog bh. društva doveden u pitanje. Ljudi na ovim prostorima sada direktno zavise od hitne i dosljedno provođene zaštite okoliša, prvenstveno kroz proglašenje većeg broja zaštićenih područja i strogu zaštitu postojećih, te rigorozan inspekcijski nadzor i proaktivno djelovanje svih nadležnih.

Rijeke BiH nisu resurs za privatne biznise nego za živi svijet, uključujući i ljudske zajednice. Svaki dan nedjelovanja, ovaj sastav Vlade Federacije BiH – posebno premijera Novalića (SDA), ministricu okoliša i turizma Editu Đapo (SBB) i ministra energetike Nermina Džindića (SBB), ali i ministra pravde Mate Jozića (HDZ), ministra prostornog uređenja Josipa Martića (HDZ) i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudina Dedića (SDA) – vodi ravno u istoriju kao glavne krivce za ubijanje rijeka BiH.

Pozivamo Vladu na čelu s premijerom Novalićem da pod hitno preuzme istorijsku odgovornost i zaustavi daljnje uništavanje rijeka na ovim prostorima.

To je moguće samo pod uslovom da se Premijer i ministri prestanu reklamirati kao ljubitelji prirode i počnu da rade svoj posao, u opštem interesu, za što su na koncu i  plaćeni.

Ekološka udruženja i članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH: Eko forum Zenica, Udruženje “Aarhus centar u BiH”, Eko Gotuša, Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena, UG Planina Teslić, Udruženje “Za Doljanku”, Centar za životnu sredinu, UG Eko Element Bugojno, Eko Bistro Kruščica, UG “Neretvica – Pusti me da tečem, UG “Bjelava”, EU Majski Cvijet Buna, “Centar Bolkay”, Eko akcija i Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.