Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Published by Eko Forum on

Izvor fotografije: NASA

Ozonski omotač u atmosferi štiti Zemlju od štetnog djelovanja sunčevih zraka, pomažući tako u očuvanju života na planeti. Život na Zemlji ne bi bio moguć bez sunčeve svjetlosti. Ali za život na Zemlji bilo bi previše energije koja zrači sa sunca da nije ozonskog omotača. Ovaj stratosferski sloj štiti Zemlju od većine sunčevog štetnog ultraljubičastog zračenja. Sunčeva svjetlost omogućava život, ali ozonski omotač omogućava život kakav poznajemo.

Naučnici su krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka otkrili da čovječanstvo stvara rupu u ovom zaštitnom štitu. Ova rupa – uzrokovana plinovima koji oštećuju ozonski omotač, a koji su se koristili u aerosolima i rashladnim uređajima – prijetila je da će povećati broj slučajeva raka kože i katarakte, te oštetiti biljke, usjeve i ekosisteme.

1985. godine svjetske vlade usvojile su Bečku konvenciju o zaštiti ozonskog omotača. Prema Montrealskom protokolu Konvencije, vlade, naučnici i industrija zajedno su radili na uklanjanju 99% svih supstanci koje oštećuju ozonski omotač. Zahvaljujući Montrealskom protokolu, ozonski omotač zarasta i očekuje se da će se vratiti na vrijednosti prije 1980. godine sredinom XXI vijeka.

Svjetski dan zaštite ozonskog omotača, 16. septembar, pokazuje da su kolektivne odluke i djelovanje, vođeni naukom, jedini način za rješavanje velikih globalnih kriza. U ovoj godini pandemije COVID-19 koja je donijela takve socijalne i ekonomske poteškoće, poruka o ozonskim ugovorima o zajedničkom radu u harmoniji i za zajedničko dobro važnija je nego ikad. Ovogodišnji slogan, “Ozon za život”, podsjeća nas da je ozon ne samo presudan za život na Zemlji, već da moramo nastaviti štititi ozonski omotač za buduće generacije.

Izvor informacija: United Nations: International Day for the Preservation of the Ozone Layer | 16 September

Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *