Smetovi? Nije do mene!

Published by Eko Forum on

Na dnevnom redu 51. sjednice Gradskog vijeća Zenice planirana je tačka 10 “Inicijativa za pokretanje procedure za proglašenje Parka prirode Babino-Tvrtkovac“. Tu inicijativu udruženja “Forum građana Zenice” grupa od 17 zeničkih organizacija u kojoj je bio i Eko forum uputila je Gradskom vijeću još u decembru 2016. godine.

U materijalima za sjednicu Gradskog vijeća, Grad Zenica je objavio dokumente kojima tvrdi da nije nadležan za proglašenje zaštićenih područja i kompletnu odgovornost prebacuje na kanton.

Zadovoljni smo što je ova tematika konačno došla na dnevni red Gradskog vijeća, ali nije dovoljno da Gradsko vijeće samo usvoji saglasnost na inicijativu koja će se uputiti Vladi i Skupštini kantona. Potrebno je da se sprovedu i druge mjere koje smo tražili prije skoro 4 godine:

  • Završiti upis parcela (zemljišta) u gruntovnicu koje su prije 30 godina otkupili tadašnji SIZ stanovanja i Općina Zenica,
  • Izraditi “Plan upravljanja rekreacionim područjem Smetovi”,
  • Donijeti odluku da gradskom imovinom i objektima na Smetovima upravlja Javno preduzeće za održavanje sportskih terena Zenica, te da se iz gradskog budžeta obezbijede sredstva za te namjene,
  • Da se formira Koordinaciono tijelo za praćenje i razvoj Smetova.

Pozivamo gradske vijećnike da što prije pristupe rješavanju ove problematike, jer su Smetovi i sliv Babine rijeke jedine destinacije u blizini grada na koje možemo pobjeći od zagađenog zraka. Dok se to ne desi, nastaviće se uništavanje ovog područja neodgovornim ponašanjem pojedinaca koje niko ne sankcioniše.

Bosna i Hercegovina se ratificiranjem Aichi konvencije o biološkoj raznolikosti još 2002. godine obavezala da će do 2020. godine čak 17% teritorije proglasiti zaštićenim područjima. U Federaciji BiH samo je 3% površine proglašeno zaštićenim područjima, a u ZDK samo 1,5% površine – park prirode “Tajan”. Na području Grada Zenice još uvijek nema zaštićenih područja, zaštićeni su samo oni koji zagađuju i uništavaju okoliš.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *