Zenički zrak i dalje najgori u Federaciji BiH

Published by Eko Forum on

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je godišnji izvještaj o kvalitetu zraka u FBiH za 2019. godinu. Zenica i dalje ima najzagađeniji zrak u Federaciji BiH, a posebno su izražene visoke koncentracije sumpor dioksida i prašine. Iako znamo da je zenički zrak zagađen i kancerogenim organskim polutantima (benzen i benzoapiren), ta mjerenja se i dalje ne vrše, iako je oprema za ta mjerenja nabavljena prije sedam godina.

Srednje godišnje koncentracije sumpor dioksida za 2019. godinu

Najviše satne i najviše dnevne koncentracije sumpor dioksida u Zenici su manje nego prethodnih godina, ali i dalje su veoma visoke i daleko iznad tolerantne vrijednosti. Jedino je mjerna stanica Bukinje u Tuzli izmjerila veće satne vrijednosti od onih u Zenici, ali je prosječna godišnja koncentracija prašine u Tuzli dvostruko manja od one u Zenici.

Najviše izmjerene satne i dnevne koncentracije sumpor dioksida od 2014. do 2019. godine

Koncentracije prašine u zraku su malo manje nego prethodnih godina, ali su i dalje iznad tolerantne vrijednosti, a i po godišnjem prosjeku i po broju dana s prekoračenom graničnom vrijednošću, mjerne stanice u Zenici pokazuju najveće brojeve u FBiH.

Koncentracije prašine u zraku od 2014. do 2019. godine

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *