Svečano otvoren četvrti Arhus centar u BiH

Published by Eko Forum on

Zenica je danas postala četvrti grad u Bosni i Hercegovini u kojem je, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, otvoren Arhus centar. Do sada su postojali centri u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci, a zenički je centar otvoren u novim prostorijama Eko-foruma Zenica, na adresi Talića brdo 11 koje smo na besplatno korištenje dobili od Gradske uprave.

Svečanosti su pored aktivista Eko foruma Zenica, prisustvovali predstavnici OSCE-a, organizacije koja je pomogla realizaciju ovog projekta, Arhus centra Sarajevo, Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom, Fuadom Kasumovićem, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te Federalne uprave za inspekcijske poslove..

BiH je do sada uradila tri nacionalna izvještaja u okviru Arhuške konvencije, ali je potrebno da još snažnije radimo i da Arhušku konvenciju provodimo u svim drugim ministarstvima. Moramo uključiti i druge oblasti, prvenstveno mislim pri donošenju prostornih planova, startegija, zakona, podzakonskih akata – izjavila je Suada Numić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Arhuška konvencija, kako je istakla, daje širinu i prava ljudima, prvenstveno njihovo osnovno pravo zagarantovano Ustavom BiH, a to je pravo na zdrav okoliš. Istakla je kako Arhus centri imaju važnu ulogu u nastojanju da se, kroz donošenje zakonskih propisa, osigura kvalitetniji zrak za stanovnike Zenice, ali i cijele BiH.

Eko forum Zenica proglašen je četvrtim Arhus centrom u Bosni i Hercegovini na godišnjem koordinacijskom sastanku Arhus centara, koji je 16.10.2019. godine u Beču organizovala OSCE.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *