Zenica je raj za strane investitore

Published by Eko Forum on

Na narednoj sjednici Gradskog vijeća Zenice, 18.2.2019, na dnevnom redu je novi ugovor o obavljanju komunalnih djelatnosti s preduzećem ALBA.

Uvidom u materijale objavljene na web stranici Grada, može se saznati da:

  • Grad Zenica svake godine iz budžeta poklanja ovom preduzeću 262.000 KM jer se prethodnim ugovorom obavezala da pokrije 50% nenaplaćenih faktura građanima. To znači da smo za 20 godina ovoj firmi neopravdano poklonili oko 5 miliona KM, umjesto da se ta potraživanja naplaćuju sudskim putem kao i grijanje, električna energija, voda i druge komunalne usluge. Draže su nam strane nego domaće firme.
  • Grad ALBI plati godišnje 1,2 miliona KM za čišćenje ulica, a odavno nismo vidjeli pravu boju asfalta – ulice su u Zenici crvene od željezne prašine. Za ovoliko para ulice bi trebale da blistaju tokom cijele godine, kao što blistaju u Njemačkoj.
  • U materijalima se pogrešno predstavlja cijena odvoza otpada kao da je najjeftinija u BiH, tako što je cijena umanjena za mjesečni paušal od 3 KM za deponiju Mošćanica. Ako bi se ovaj trošak koji građani plaćaju uvrstio u kalkulaciju, odvoz otpada ne bi bio najjeftiniji nego bi bio među najskupljim, malo jeftiniji samo od Tuzle.
  • Tarifiranje odvoza otpada vrši se po površini stambenog prostora umjesto po broju članova domaćinstva, kao što to rade Tuzla i Mostar. Otpad ne proizvode sobe i stambena površina nego ljudi.
  • U materijalima se nigdje ne spominje spalionica animalnog otpada, koja je od federalnog ministarstva 2012. godine dobila okolinsku dozvolu na 5 godina, ali nikad nije dobila lokacijsku niti upotrebnu dozvolu. Uprkos tome, ALBA nudi usluge spaljivanja animalnog otpada kantonu Sarajevo, i to 10 tona mjesečno. Zenica, sa ovakvim zrakom, tako pomaže da Sarajevo bude čišće, i to nelegalno. Zato što volimo strane investitore.

Iz svega nabrojanog, može se zaključiti da je Zenica zaista raj za strane investitore, bez obzira dolaze li oni iz Indije, Velike Britanije, Luksemburga ili Njemačke, nesebično im poklanjamo i naše zdravlje i novac.

Pozivamo vijećnike gradskog vijeća da dobro razmisle o kvalitetu novog ugovora, jer se on zaključuje za narednih 20 godina, a ničim ne garantuje da će grad biti čišći nego što je bio do sada, samo garantuje da strani investitor i dalje ostvaruje profit. Jer nama su svakako strani investitori važniji i draži od nas samih.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *