Demant demanta “neistinitih” navoda Eko foruma Zenica

Published by Eko Forum on

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je na svojoj web stranici objavio Demant navodne neistine iz našeg teksta objavljenog u povodu desetogodišnjice rada Eko foruma, odnosno zasluga za koje smo im dodijelili “nezahvalnicu” za “skrivanje podataka o zdravlju stanovništva i o efektima zagađenja na zdravlje, izbjegavanje odgovornosti i nesebičnu podršku zagađivačima”.

Institut, koji sa svojih 112 zaposlenih građane ZDK košta svake godine oko 4 miliona KM, zahtijeva od Eko foruma (sa 0 zaposlenih i godišnjim budžetom od 6.500 KM), da uklonimo “neistinite navode” ili da objavimo njihova opravdanja u istoj rubrici vijesti.

Taj zahtjev je začinjen nizom optužbi da smo u “preuranjenoj rođendanskoj euforiji”, da imamo “neiskrene namjere”, “neznanje”, “odsustvo želje za dobijanjem ili posjedovanjem istinitih lako provjerljivih informacija”, da “talasamo medijski balon”, da širimo “paušalna iskrivljena shvatanja”, da smo “hronično neuvezani”, da imamo “zle namjere”, “lične animozitete”, da iznosimo “paušalne i uopćene ocjene”, da “napadamo sve i svakog po svaku cijenu”, da tražimo “simpatije određenih političkih i društvenih krugova, međunarodnih organizacija i sponzorskih kanala”, da se bavimo “dnevno-političkim razračunavanjima”. Impresionirani smo trudom uloženim za nabrajanje svih ovih uvreda, a žalosni što barem dio tolikog truda nije uložen u ispunjavanje osnovnog zadatka Instituta – onih 50 djelatnosti upisanih u sudski registar.

Ono što smo od Instituta tokom svih ovih 10 godina tražili, još uvijek nismo dobili, a to je detaljna analiza zdravlja stanovništva, efekata povećanog zagađenja, te traženje korelacije između uzroka i posljedica, ali ne u vidu uopštenog skupa brojčanih podataka, nego u vidu informacije na osnovu koje se mogu poduzimati adekvatne mjere. Niko ne zna da li ima više oboljelih i umrlih u područjima s povećanim zagađenjem, nego imamo samo zbirni podatak po općinama kantona. Upravo taj nedostatak, prisutan u brojnim publikacijama, saopćenjima, objavama, brošurama, lecima, glavni je razlog našeg nezadovoljstva rezultatima rada Instituta.

Već 4 godine vas molimo da pokrenete projekat “Analize genotoksikološkog opterećenja stanovništva izloženog mutagenima u životnoj sredini primjenom citogenetičkih testova: analiza hromosomskih aberacija, citokineza-blok mikronukleus citom test, bukalni mikronukleus citom test, Allium test”, obezbijedili smo vam laboratorijske resurse u Pragu i u Sarajevu, kontakte sa ekspertima iz Češke i SAD, rezultate sličnih projekata koje samo treba prepisati i provesti u Zenici, da bismo imali odgovor na pitanje koje nam svi postavljaju: “Imate li podatke o broju oboljelih i o utjecaju zagađenja na zdravlje stanovništva?“. Sve dok nemamo taj odgovor, Institut nije ispunio svoj zadatak i ne možemo reći da to nije podrška zagađivačima. U prilogu imate prezentaciju prof.dr. Radima Šrama o utjecaju zagađenja na zdravlje, da vidite kako to treba da izgleda.

U Strategiji razvoja zdravstva ZDK 2016-2025, koju je napisao i predložio Institut, a usvojila Skupština ZDK u oktobru 2015, s visokim stepenom prioriteta planirana je “Izrada studija uticaja polutanata na ljudsko zdravlje”, koja je trebala biti završena 2017. godine. Uz Strategiju, Skupština je donijela i obavezujući zaključak da se “Zadužuje Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK da u 2016. godini uradi projektni zadatak o istraživanju utjecaja zagađenja okoliša na zdravstveno stanje stanovništva ZDK.”. Tačno je da su uposlenici Instituta najavljivali da će ta studija biti objavljena krajem 2018, ali studija dolazi sa godinu dana zakašnjenja, a za godinu dana neodređeni broj Zeničana umre ili oboli zbog posljedica zagađenja okoliša (kako još nema te studije, ne zna se ni koliki je taj broj).

U kantonalnom ekološkom akcionom planu (KEAP) za period 2017-2025, u čijoj su izradi učestvovali i kadrovi Instituta, predviđen je niz aktivnosti u okviru operativnog cilja 1.5 (Jačanje sistema javnog zdravstva): jačanje sistema jedinstvenog nadzora, prijavljivanja i praćenja određenih bolesti vezanih za stanje kvalitete okoliša, povezivanje informacionih sistema javnog zdravstva sa okolišnim informacionim sistemima u ZDK i FBiH, te multidisciplinarna istraživanja o uticaju rizikofaktora okoliša na pojavu i učestalost bolesti koje su uzrokovane utjecajima zagađenog okoliša. Za njihovu realizaciju zadužen je Institut, ali rezultate tih aktivnosti još niko nije vidio.

Kao što smo to već najavili, spremni smo sve “nezahvalnice” pretvoriti u zahvalnice, onog trenutka kad budemo imali upotrebljiv rezultat rada Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, ali i preostalih 7 dobitnika “nezahvalnica”. Možda se to desi već 19.12.2018, kad je najavljen okrugli sto i prezentacija “Istraživanja utjecaja zagađenja na mortalitet na teritoriji ZDK i Zenica za posljednjih 20 godina”.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *