Nije sve u novcu

Published by Eko Forum on

Na zahtjev Eko foruma, Fond za zaštitu okoliša FBiH dostavio je podatke o naknadama za zagađenje zraka, koju su obavezni plaćati svi veliki zagađivači. Ta obaveza je uvedena 2011. godine, da bi se u praksi realizirao princip “zagađivač plaća” iz Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

Naknada je uvedena prvenstveno kako bi se zagađivači stimulisali da ulažu u smanjenje emisija iz svojih postrojenja, jer, što manje SO2, NO2 i prašine izbace u zrak, to plate manju naknadu. Kako su koksare specifična postrojenja koja imaju ogromne fugitivne emisije (sve ono što izlazi mimo dimnjaka i nemoguće je izmjeriti), za ta postrojenja uvedena je i dodatna naknada koja se obračunava po toni proizvedenog koksa.

Tražili smo i dobili podatke za 4 velika zagađivača, od kojih se tri nalaze u Zeničko-dobojskom kantonu, a jedan u Tuzlanskom kantonu. Zanimljivo je da neka postrojenja (Cementara i termoelektrana Kakanj) naknadu plaćaju uglavnom na vrijeme dok neka (Gikil, ArcelorMittal) kasne i po 3 godine, jer sudskim putem pokušavaju odgoditi ili jednostavno izbjegavaju plaćanje.

U postupku izdavanja obnovljene okolinske dozvole za ArcelorMittal Zenica, utvrđeno je kako sistemi za mjerenje emisija na koksari i aglomeraciji, na osnovu čijih podataka se i obračunavaju naknade, nisu bili postavljeni ispravno, te je dat rok od 6 mjeseci da se izvrši premještanje tih uređaja. Do danas, skoro 18 mjeseci od izdavanja obnovljene dozvole, ti sistemi još uvijek nisu premješteni, ne daju validne podatke i ne znamo kako će se obračunati naknada za 2018. godinu. ArcelorMittal tako smanjuje iznos naknade lažiranjem podataka o emisijama, umjesto da investira u filtere koji bi stvarno smanjili te emisije.

Koksara Gikil Lukavac još uvijek je dužna skoro pola miliona KM naknada (do sad su platili samo 1,1 milion KM). Sad je jasno zašto su tužilaštvo i federalno ministarstvo poduzeli akcije protiv te firme. Očito je da je organima vlasti samo bitan novac, a zdravlje građana može čekati.

Gikil Lukavac još nije poslao izvještaj o emisijama za 2017. godinu, a naknada za ArcelorMittal Zenica za 2017. godinu je obračunata samo po proizvodnji koksa, ali još nije obračunata naknada za izmjerene emisije jer nije bilo mjerenja na koksari i aglomeraciji.

Broj dana se računa od dana kad je po propisima FBiH zagađivač dužan uplatiti naknadu (31.7. naredne godine). Neka kašnjenja su nastala krivicom Fonda i/ili Ministarstva jer su kasnili sa obračunom, a neka zbog sudskih sporova ili izbjegavanja plaćanja.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *