Umjesto prijetnje slanjem radnika na čekanje, proširite asortiman proizvoda!

Published by Eko Forum on

Jučer objavljena najava (mogla bi se čak nazvati i prijetnjom) menadžmenta kompanije ArcelorMittal Zenica da će slati svoje radnike na čekanje zbog poremećaja na tržištu čelika još je jedna u nizu dezinformacija koje stižu iz ove korporacije.

Naime, Evropska Unija namjerava uvesti zaštitne mjere kako bi se spriječilo da jeftini kineski čelik preplavi tržište EU jer je američka administracija uvela ograničenja uvoza čelika. Te mjere nikako ne mogu utjecati na proizvodnju u zeničkoj željezari, iz više razloga:

a) Zenički ArcelorMittal ne izvozi čelik u SAD

b) Zaštitne mjere EU se odnose na kineski a ne na bosanski čelik

c) Od maja do decembra 2017 cijena čelika na svjetskom tržištu se udvostručila

d) Kina je ugasila većinu zastarjelih indukcijskih peći što je dovelo do povećanje potražnje za čelikom u Kini za 12,4% – umjesto da izvozi, Kina će uvoziti čelik.

Bojimo se da ova dezinformacija, plasirana danas, služi samo kao još jedan od niza izgovora za kašnjenje investicija u zaštitu okoliša – sekundarno otprašivanje na BOF čeličani i preostala 3 hibridna filtera na aglomeraciji.

Umjesto da širi ovakve dezinformacije i prijeti zaposlenima slanjem na čekanje, pozivamo korporaciju da razmisli o proširenju asortimana proizvoda na kvalitetne legirane čelike, koji nisu tako osjetljivi na poremećaje tržišta i koji bi mogli biti osnov za razvoj metaloprerađivačke industrije u BiH. Baziranje proizvodnje samo na građevinsku armaturu i gredice nije lokomotiva razvoja, kako političari često vole nazvati zeničko/federalno/luksemburšku željezaru.

Možda je vrijeme i da Vlada Federacije konačno iskoristi onih 8% vlasništva da promijeni politiku razvoja kompanije?



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *