Poziv na okrugli sto “Energetsko siromaštvo u BiH”

Published by Eko Forum on

Centar za ekologiju i energiju u kooperaciji sa Fondacijim Heinrich Böll i u saradnji s udruženjem “Eko forum Zenica”, poziva Vas na Okrugli sto pod nazivom “Energetsko siromaštvo u BiH”

Datum održavanja: čevrtak, 02.11.2017.

Vrijeme održavanja: 12:00 – 13:30 sati

Mjesto održavanja: Hotel Dom penzionera, Prve Zeničke brigade 1D (naselje Babina rijeka), Zenica

Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od ključnih problema današnjice. Prema procjeni Evropske komisije u Evropi živi između 50 i 125 miliona ljudi koji su energetski siromašni. Procjene su da je u Evropi energetski siromašan već svaki sedmi stanovnik.
Uz kontinuirani porast cijena energije sve više domaćinstava suočeno je s problemima u plaćanju računa za energiju, te biva prisiljeno živjeti u energetski neadekvatnim uslovima i smanjivati životni prostor zimi. Energetsko siromaštvo negativno utiče na zdravlje građana, doprinosi zagađenju i degradaciji životne sredine, ugrožava imovinsku bezbjednost, smanjuje dostupnost obrazovanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama i zadovoljavanju mnogih drugih pojedinačnih i opštih potreba.
Kada domaćinstvo troši više od 10% od ukupnih prihoda na plaćanje troškova za energiju ili kada uopće nije u mogućnosti platiti sve troškove da bi svoj dom održali toplim i nije u mogućnosti zadržati ukupan kvalitet stanovanja uslovljen potrošnjom energije  – možemo reći da je energetski siromašno. Energetski siromašna domaćinstva često nemaju dovoljno sredstava niti znanja da zadovolje osnovne energetske potrebe, te su društveno izolirana i bez ikoga ko bi im pomogao.
Na okruglom stolu će biti prezentiran Dokument „Energetsko siromaštvo u BiH“ koji sadrži informacije o uzrocima, znakovima i posljedicama Energetskog siromaštva, rezultate ankete o potrošnji energije u domaćinstvima u BIH, kao i moguće odgovore na energetsko siromaštvo.
Učesnicima okruglog stola će biti podijeljen Dokument „Energetsko siromaštvo u BiH“ i letak/afiša „Savjeti o povećanju energetske efikasnosti u domaćinstvu“.         

  

AGENDA:

Vrijeme 
11:30 – 12:00Registracija učesnika i izjave za medije
12:00 – 12:10Uvodna riječ predstavnika HBS, realizatora projekta i predstavnika udruženja Eko Forum iz ZeniceJasminka Bjelavac, HBS ured u Sarajevu
Džemila Agić, Centar za ekologiju i energiju Tuzla
Zlatan Alibegović, Eko forum Zenica
12:10 – 12:20Projekcija kratkog filmaFilm “Energetsko siromaštvo u BiH“
12:20 – 12:50Prezentacija DokumentaMr.sc.Agić Sejfudin,dipl.ing.elektro.
JUMS Elektrotehnička škola Tuzla
12.50-13:05Energetsko siromaštvo u gradu ZeniciDr.sc. Samir Lemeš, Eko forum Zenica
13:05 – 13:30Diskusija i zaključcisvi
13:30 – 14:00Druženje  uz kafusvi

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na e-mail: amira.kunto@ekologija.ba ili tel: 035 249 -310; 061/ 894 776 najkasnije do utorka, 31.10.2017.

   


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *