Švedska agencija za zaštitu okoliša planira projekte za smanjenje zagađenja zraka u BiH

Published by Eko Forum on

Danas je u gradskoj upravi održan sastanak predstavnika Švedske agencije za zaštitu okoliša (www.swedishepa.se) sa predstavnicima kantonalnog ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline, Instituta “Kemal Kapetanović”, Eko foruma i gradske službe za komunalne poslove i ekologiju. Sastanku je trebao prisustvovati i gradonačelnik, ali je bio zauzet hitnom sjednicom gradskog vijeća, koja se održavala u isto vrijeme.

Ovo je jedna u nizu posjeta i sastanaka radi preliminarnog sagledavanja i upoznavanja sa učesnicima u sektoru kvaliteta zraka. Cilj im je sagledavanje trenutnog stanja, prikupljanje podataka i informacija te priprema novog dugoročnog projekta iz oblasti kvaliteta zraka koji bi bio finansiran od strane Švedske u BIH od 2018. godine.

Na sastanku smo saznali da je za petak, 27.10. zakazan sastanak gradonačelnika i Univerziteta u Zenici, na kojem bi se nakon 2,5 godine čekanja, konačno potpisao ugovor o korištenju mjernih stanica za kvalitet zraka. Nakon potpisivanja ugovora, mjerne stanice bi trebale konačno osposobljene za proglašavanje epizoda povećane zagađenosti, kad se poduzimaju interventne mjere.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *