Istraživanje utjecaja zagađenja na zdravlje uz podršku američke ambasade

Published by Eko Forum on

Na zahtjev Eko foruma, Ambasada SAD u Sarajevu je pozvala eksperta američke agencije za zaštitu okoliša (EPA – Environmental Protection Agency) za pitanja utjecaja zagađenja na zdravlje, Beth M. Hassett-SipplePaul Frick, asistent za ekonomska pitanja Ambasade i Beth M. Hassett-Sipple, naučni saradnik Ambasade, posjetili su danas institucije koje se bave zdravljem i zaštitom okoliša u Zenici, kako bi se identifikovali problemi, moguća rješenja, te neophodna naučna istraživanja koja treba provesti s ciljem utvrđivanja nivoa utjecaja prekomjernog zagađenja na zdravlje stanovništva Zenice i drugih gradova u BiH.

Zajedno sa aktivistima Eko foruma, danas su posjetili Institut za zdravlje i sigurnost hrane ZDK, odnosno Zavod za javno zdravstvo, Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici, Centar za okoliš na institutu “Kemal Kapetanović” i Kantonalnu bolnicu Zenica.

Saradnja bi se trebala uskoro nastaviti organizacijom javnog predavanja i prezentacije naučnih studija kojima su američki naučnici dokazali neupitnu povezanost zagađenja sa pojavom određenih vrsta oboljenja, a u narednom periodu bi se takva istraživanja provela i u BiH, uz učešće domaćih i međunarodnih istraživača.

EPA
EPA
EPA

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *