Šta se dešava u pogonima ArcelorMittal Zenica?

Published by Eko Forum on

Kada smo posjetili pogone ArcelorMittal Zenica u oktobru 2016, menadžer za zaštitu okoliša Azra Sivro nam je rekla da “ne mogu započeti aktivnosti na sekundarnom otprašivanju BOF čeličane jer nemaju okolinsku dozvolu”.
Iako je tada to bio jedini pogon sa važećom dozvolom (koja jeste predmet upravnog spora ali je tada bila važeća), potrudili smo se da i nova dozvola za sve pogone bude izdata što prije i da bude što kvalitetnija.
Od aprila 2017 ArcelorMittal ima novu okolinsku dozvolu, ali za projekat sekundarnog otprašivanja nema još nikakvih informacija kad će početi s realizacijom.
Hibridni filter na aglomeraciji je u pogonu od marta ove godine, ali se rad filtera ne odražava na kvalitet zraka, jer radi samo jedan filter, a tek treba da se naprave tri preostala filtera.

Ovih dana smo svjedoci (vidljivo golim okom, čak i bez monitoringa, koji ne radi zahvaljujući neodgovornosti gradonačelnika Zenice i kantonalne vlade) enormnih emisija crvene prašine iz pogona ArcelorMittal Zenica, kao što možete vidjeti iz fotografija. Sad ne radi grijanje pa ne možete optužiti kućna ložišta, a znamo da ni automobili, ni dimnjak bolnice, ni cigarete, ne ispuštaju crveni dim kojim smo obasuti.

Molimo:
– upravu ArcelorMittal Zenica,
– federalnu ministricu okoliša i turizma,
– federalnu upravu za inspekcijske poslove,
– kantonalno tužilaštvo u Zenici,
– kantonalni sud u Sarajevu,
da poduzmu sve što mogu kako bi zaštitili zdravlje Zeničana. Svima smo vam davno dali upute i informacije šta i kako možete uraditi, ali vi to ne radite. Ne želimo opravdanja i izgovore, želimo konkretne poteze.

Eko forum Zenica

11
12
13

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *