Sastanak bez poziva, bez dnevnog reda i bez materijala

Published by Eko Forum on

Gradonačelnik Zenice na sjednici vijeća i na svom Facebook profilu ponovo optužuje Eko forum. S obzirom da tako građane Zenice dovodi u zabludu, dužni smo objasniti o čemu se radi.

Na sastanak (bez zvaničnog poziva, materijala i bez dnevnog reda) uopšte nije bio pozvan Eko forum, nego dva člana Komisije za ocjenu zahtjeva za integralnu okolinsku dozvolu, telefonom, od strane sekretarice gradonačelnika, manje od 24 sata prije sastanka (5.1.2017).
Komisiju je formiralo Federalno ministarstvo, tako da je članove komisije (od kojih je jednog predložio Eko forum, a drugog koordinacija mjesnih zajednica) trebao pozvati organ koji ih je tu i imenovao. Kako nisu mogli dobiti informaciju ko će prisustvovati sastanku, ko ga zakazuje i koja je tema sastanka, odlučili su da se ne odazovu tako neozbiljnom pozivu.
Sličnu spletku smo doživjeli 27.5.2015, kad nas je tadašnji gradonačelnik pozvao na sastanak sa svojom komisijom, na kojem su nam podmetnuli gotovu okolinsku dozvolu za BOF čeličanu, koja je sada predmet sudskog spora po tužbama i Grada Zenice i Eko foruma, jer je bila izdata u suprotnosti sa zakonom.
Komisija za ocjenu zahtjeva za integralnu dozvolu je svoj posao uradila izuzetno odgovorno, i to dva puta (jer je ArcelorMittal podnio zahtjev u januaru 2016, a onda ga dopunio u augustu 2016), a to što nekome ne odgovaraju stavovi komisije, pa sad želi da ucjenama i “na prepad” postigne svoje ciljeve, o tome treba da se brinu nadležni organi.
Gradonačelniče, nismo Vam neprijatelji, ponudili smo Vam naše informacije i saznanja, ali ste ih Vi ignorisali i nazvali “budalaštinama”. A to koliko se Vi brinete o zdravlju najbolje govori Vaša izjava da “trebamo čekati da nam Bog pošalje vjetar”. Ako je to jedino ekološko rješenje u XXI vijeku, ostaje nam još jedino da pomislimo da su i Vas “zaveli”.

Upravni odbor Eko foruma

Kasumović

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *