Godinu dana (ne)pravde za zeničke zagađivače

Published by Eko Forum on

Prije tačno godinu dana, Eko forum Zenica je podnio krivične prijave protiv kompanije ArcelorMittal i odgovornih zaposlenika zbog zagađenja okoliša, te protiv bivše ministrice okoliša i turizma i direktora federalne inspekcije zbog nesavjesnog rada u službi. Iako smo nadležnim tužilaštvima (Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo) dva puta poslali urgencije, još uvijek nemamo informaciju da li su naše prijave prihvaćene i proslijeđene nadležnim sudovima na postupanje, ili su možda odbačene kao neosnovane.

U međuvremenu smo saznali da su domaća kokošija jaja u okolini zeničke željezare zagađena postojanim organskim polutantima, da je broj Zeničana oboljelih od raka u porastu i da je prosjek broja oboljelih veći i od prosjeka kantona i od prosjeka Federacije BiH, te da su zemljište, biljni materijal i mlijeko sa ovog područja zagađeni teškim metalima. Validnih podataka o zagađenju zraka nema, jer odgovornost za održavanje sistema za monitoring već godinu dana nije preuzeo ni grad, ni kanton ni univerzitet.

Vlada Federacije je u aprilu 2016. zaključila da je “potrebno poduzeti mjere za što efikasnije i brže smanjivanje emisija prašine iz industrijskih pogona i postrojenja, kao i aktivnosti za poboljšanje mjera zaštite poljoprivrednog zemljišta i edukacije stanovništva.” Od tih mjera za sada nema ništa, jer pogoni kompanije ArcelorMittal od decembra prošle godine rade bez okolinske dozvole, milionske naknade za zagađenje zraka za 2013. i 2014. godinu nisu plaćene, a nadležno federalno ministarstvo ima razumijevanja samo za “probleme kompanije” ali ne i za zdravlje Zeničana. Kompanija “u problemima” je već godinama najveći proizvođač čelika na svijetu, sa stalnim porastom obima proizvodnje.

Eko forum će i dalje nastaviti s pritiskom na nadležne institucije da počnu raditi svoj posao, na korporaciju ArcelorMittal da realizuje investicije u zaštitu okoliša, ali i na građane da ne odustaju od borbe za pravdu i za vlastito zdravlje.

BOF čeličana juni 2016
ArcelorMittal najveći proizvođač čelika na svijetu
Sakrijmo zagađenje

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *