Prezentacija solarnih sistema za toplu vodu

Published by Eko Forum on

Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Böll i u saradnji sa Udruženjem „Eko Forum“ iz Zenice je organizirao Okrugli sto pod nazivom: „Korištenjem energije sunca do pozitivnih klimatskih promjena“ i javnu promociju dva solarna modela. Na Okruglom stolu je prezentiran dokument „Solarni sistemi za toplu vodu“. Učesnici su informirani o planiranju, konstruisanju instaliranju i održavanju solarnih sistema za zagrijavanje vode i prostora, a preporučene su im i najoptimalnije tehnologije.

Zainteresiranost Zeničana za ovu temu je bila velika. Na Okruglom stolu je prisustvovalo oko 100 predstavnika kantonalne i općinske vlasti, predstavnika obrazovnih ustanova, OCD, građana,učenika i medija. Nakon okruglog stola učesnici su diskusiju nastavili kraj izloženih solarnih modela. Međusobno su razmjenjivali iskustva o praktičnom značaju primjene solarnih sistema za korisnike u javnim ustanovama, domaćinstvima i pozitivnim efektima na okoliš.

Nakon prezentacije i diskusije doneseni su sljedeći zaključci:

  1. Kada se uzme u obzir zagađenje zraka u Zenici i problem sa zagrijavnjem prostora, solarna energija predstavlja veliki potencijal i mogla bi biti jedno od rješenja – ali za njeno masovnije korištenje neophodno je aktivnije uključenje i podrška svih nivoa vlasti.
  2. Unutar postojećih školskih programa u tehničkim školama postoji prostor za integriranje ove teme – ali je neophodno aktivnije djelovanje menadžmenta, profesora, nadležnog ministarstva i drugih institucija.
  3. Neophodno je raditi na promociji solane nergije, prednostima i jednostavnosti njenog korištenja.
  4. Građani se trebaju uvezati, definirati svoje zahtjeve prema nadležnim institucijama i zahtjevati njihovo ispunjenje. Npr. važno bi bilo da se krene u projekte na velikim objektima kao što je Arena, bolnica, obdanište itd.
Solarni paneli


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *