Međunarodni izvještaj otkrio da je teška industrija u Zenici i Tuzli ozbiljno zagadila prehrambene artikle

Published by Eko Forum on

PRAG/ZENICA/TUZLA – Stanovništvo industrijskih gradova u srednjoj Bosni trebalo bi biti posebno oprezno pri konzumaciji domaćih prehrambenih artikala. Kokošija jaja su ozbiljno zagađena zbog teške industrije i opasna su po ljudsko zdravlje, posebno za djecu (1). Željezara ArcelorMittal Zenica (2) i termoelektrana Tuzla (3) su vjerovatno dominantni izvori teških metala (4) i opasnih postojanih organskih polutanata (5).

Izvještaj

“Naše istraživanje je otkrilo alarmantno visoke koncentracije postojanih organskih polutanata u domaćim kokošijim jajima u neposrednoj blizini industrijskih postrojenja u Zenici i Tuzli. Ove hemikalije se akumuliraju u ljudskom organizmu i vežu se za masnoće u ljudskom tijelu. Na taj način, kontaminacija prijeti u prvom redu djeci. Glavni izvor tog zagađenja su nesumnjivo željezara ArcelorMittal Zenica i termoelektrana Tuzla,” kaže dr. Jindrich Petrlik, jedan od autora novog izvještaja i ekspert za postojane organske polutante iz Češke nevladine organizacije Arnika.

Ova dugotrajna kontaminacija predstavlja prijetnju po zdravlje lokalnih zajednica. Taj problem može riješiti jedino država i njene institucije. Do tada, lokalno stanovništvo bi trebalo poslušati preporuke, koje mogu djelimično zaštititi njihovo zdravlje. “Ljudi bi trebali na minimum svesti potrošnju domaćih kokošijih jaja i radije držati kokoši u pokrivenim kokošinjcima. Ipak, pravo rješenje je u rukama državnih organa vlasti. Oni bi trebali nametnuti uslove za smanjenje zagađenja iz industrije,” nastavlja dr. Petrlik.

“ArcelorMittal Zenica već duže od godinu dana radi bez važećih okolinskih dozvola. Građani sada znaju koliko je opasan utjecaj zagađenja na prehrambene proizvode i na zdravlje. Naši organi vlasti su i dalje odgovorni za postepeno trovanje stanovništva,” izjavio je dr. Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma Zenica.

“Novo istraživanje potvrdilo je direktnu vezu između masivnog spaljivanja uglja, nepostojanja efikasnog smanjenja emisija štetnih materija i zagađenja životne sredine. U takvim okolnostima, planiranje izgradnje novih kapaciteta termoelektrana na ugalj za potrebe izvoza električne energije možda i nije najbolja strategija za razvoj energetskog sektora u našoj zemlji “, prokomentarisao je Denis Žiško, koordinator kampanje za energiju Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Monitoring kvaliteta domaćih kokošijih jaja proveli su Češka nevladina organizacija Arnika i njeni partneri iz Zenice i Tuzle, u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Za potrebe istraživanja, izabrane su lokacije u neposrednoj blizini željezara i termoelektrana kako bi se utvrdilo da li ta industrija ima utjecaja na životnu sredinu i na ljudsko zdravlje. Studija je pokazala da kontaminacija većine uzoraka prekoračuje higijenske limite iz Evropske Unije, za koje se smatra da su dozvoljene granice sigurnosti. Istovremeno, industrijska postrojenja koja rade u područjima iz kojih su uzeti uzorci, predstavljaju glavne izvore zagađenja.


Kako bi građani Zenice i Tuzle trebali zaštititi svoje zdravlje?

  1. Izbjegavajte dnevno konzumirati više od 2 jaja domaćih kokošaka koje se uzgajaju u tom području (za djecu je ograničenje 1 jaje dnevno)
  2. Kokoške treba držati u kokošinjcu – u jajima se nakuplja kontaminacija iz zagađenog zemljišta ako kokoške borave napolju
  3. Zahtijevajte primjenu strožijih uslova kako bi se smanjio nivo zagađenja iz industrije u vašem gradu, od lokalnih zajednica, općina/gradova, i od Federalnog ministarstva okoliša i turizma

1) Izvještaj “Postojani organski polutanti u domaćim kokošijim jajima iz zemalja Zapadnog Balkana”: http://english.arnika.org/e-shop/publications/persistent-organic-pollutants-in-free-range-chicken-eggs-from-western-balkan-countries

2) Više o zagađenju iz kompanije ArcelorMittal u Zenici: http://eko.ba/42-arcelor-mittal-steelworks

3) Više o termoelektranama i prljavoj energiji: http://eko.ba/50-thermal-power-plants-and-dirty-energy

4) Spaljivanje uglja ispušta živu u zrak ili nakon spaljivanja leteći pepeo, koji kiša spira u rijeke. Živa se nakuplja u ljudskim  bubrezima i jetri. Poznata je po štetnom dejstvu na ljudski embrion i na reproduktivne funkcije. Klasifikovana je kao mogući uzročnik raka kod ljudi.

5) Polihlorinirani dibenzo-p-dioksini i dibenzofurani (PCDD/F)i polihlorirani bifenili (PCBs) nastaju nenamjerno, kao rezultat nepotpunog sagorijevanja i ispuštaju se iz termalnih procesa (spaljivanje uglja) koji uključuju organske spojeve i hlor. Otrovni su u veoma niskim koncentracijama, postojani su i ne razgrađuju se, dovode do bioakumulacije u hranidbenom lancu, i mogu se prenositi na velike udaljenosti. Povezani su sa mnogim neželjenim posljedicama po zdravlje uključujući kancerogena svojstva.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *