Javna tribina u Tetovu i Donjoj Gračanici: zbog zagađenja polihloriranim bifenilima (PCB), domaća jaja opasna za upotrebu!

Published by Eko Forum on

Javna tribina na temu “Zagađenje, zdravstvene posljedice i pravna zaštita” održat će se u prostorijama mjesne zajednice Tetovo u ponedjeljak, 16.11.2015 u 17:00 sati i u prostorijama društvenog doma Donja Gračanica u utorak, 17.11.2015 u 17:00 sati.

  • Aktivnosti Eko foruma na zaštiti građana od zagađenja
    Doc.dr. Samir Lemeš, Eko forum Zenica
  • Prezentacija rezultata analize sadržaja zagađujućih materija u uzorcima domaćih kokošijih jaja iz 6 mjesnih zajednica u neposrednoj blizini željezare
    Martin Skalsky, Arnika, Prag, Češka Republika
  • Zdravstvene posljedice zagađenja
    Prim.dr. Harun Drljević, Eko forum Zenica
  • Pravna zaštita građana protiv zagađivača (kako pokrenuti tužbu za naknadu štete)
    Đana Alibegović, dipl.pravnik, Eko forum Zenica

U okviru projekta koji realizuju organizacije Eko forum (Zenica) i Arnika (Prag, Češka Republika), izvršena je analiza uzoraka kokošijih jaja uzetih sa 6 lokacija u neposrednoj okolini željezare. Analiza je pokazala povećane koncentracije opasnih zagađujućih materija u svim uzorcima, zbog čega su ti poljoprivredni proizvodi opasni po zdravlje. Na javnoj tribini bit će predstavljeni rezultati ove analize, objašnjene posljedice koje te zagađujuće materije imaju po ljudsko zdravlje, te načini na koji građani mogu pokrenuti tužbe za naknadu štete.

Pozivamo građane da prisustvuju ovoj javnoj tribini, da se informišu i da saznaju šta mogu uraditi kako bi se zaštitili.

Tetovo


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *