Obnova okolinske dozvole za pogon čeličana

Published by Eko Forum on

U decembru 2009. godine, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH je izdalo Rješenje o okolišnoj dozvoli za BOF čeličanu kompanije ArcelorMittal Zenica, broj UP-I/05-23-46-III/06-MK. Za proteklih pet godina, ta dozvola nije spriječila niti smanjila negativne uticaje tog pogona na okoliš, nego se s povećanjem obima proizvodnje, emisije povećavaju, a stanje okoliša pogoršava. Osnovni razlog je stalno i višegodišnje odlaganje realizacije ključnih kapitalnih projekata.
Rješenje o obnovljenoj okolišnoj dozvoli za čeličanu kompanije ArcelorMittal Zenica, broj UP-I-05/2-23-11-133/14-DĐ od 27.5.2015 je doneseno bez učešća javnosti u postupku izdavanja obnovljene dozvole, što je u suprotnosti sa Članom 36 Zakona o zaštiti okoliša FBiH (“Službene novine FBiH” 33/03 i 39/09).
Eko forum je iskoristio mogućnost davanja primjedbi i sugestija na Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole, ali naše primjedbe od 11.3.2015. nisu uzete u obzir kod sastavljanja obnovljene dozvole, nego su samo priložene uz tu dozvolu (postale su sastavni dio spisa).
Eko forum se izričito protivi ovakvom postupku izdavanja dozvole i od Sektora za okolinske dozvole Federalnog ministarstva okoliša i turizma zahtijeva:

  1. Trenutno zaustavljanje izdavanja Rješenja o obnovljenoj okolišnoj dozvoli za čeličanu kompanije ArcelorMittal Zenica, broj UP-I-05/2-23-11-133/14-DĐ od 27.5.2015,
  2. Organizovanje javne rasprave o nacrtu obnovljene okolišne dozvole u skladu sa članom 36 Zakona o zaštiti okoliša FBiH, s posebnim naglaskom na najugroženije mjesne zajednice,
  3. Uvrštavanje primjedbi Eko foruma Zenica od 11.3.2015 u tekst obnovljene dozvole ili kvalitetno obrazloženje o eventualnom neprihvatanju primjedbi,
  4. Izdavanje kvalitetne obnovljene okolišne dozvole, sa jasnim rokovima i studijom nultog stanja, koja će garantovati poboljšanje stanja okoliša i koja će biti instrument za sankcionisanje svakog odstupanja od zadatih rokova i uslova rada.

Građanima Zenice je neprihvatljivo da još pet godina budu žrtve i taoci loših okolišnih dozvola.

Nakon sastanka sa članovima komisije za obnovu okolinske dozvole održanog u uredu gradonačelnika Zenice 27.5.2015 u 10 sati, dobili smo uvjeravanja da ovo Rješenje nije konačno i da ćemo prije izdavanja konačnog Rješenja imati priliku da vidimo tekst nove okolinske dozvole.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *