Potpisivanje peticije za poboljšanje stanja okoliša

Published by Eko Forum on

EFEKT koalicija povodom 22. aprila – Dana planete zemlje, u 8 gradova Federacije BiH (Sarajevo, Tuzla, Zenica, Lukavac, Živinice, Banovići, Kakanj i Breza) 25.04.2014. tačno u 11:00 sati organizuje potpisivanje peticije za smanjenje zagađenja prirodnih resursa čiji je uzročnik energetski sektor Federacije BiH.

Centralni štand za Zenicu je u TC Džananović, na Kamberovića polju.

Podsjetimo da je BiH još 2005. godine potpisala sporazum o Energetskoj zajednici, a stupanjem na snagu 2006, postala je obavezna da obezbijedi pouzdano snabdijevanje energentima s posebnim naglaskom na primjenu energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Dok energetski sektor FBiH i dalje, alarmantno zagađuje okoliš u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, Bosna i Hercegovina još uvijek ne ispunjava svoje obaveze iz Ugovora o energetskoj zajednici. Na tom polju rješenja za ovu alarmantnu situaciju još uvijek nema, naprotiv situacija postaje sve gora.

Zbog toga su organizacije Centar za razvoj i podršku Tuzla, Energis Sarajeva, Eko forum i E-grupa Zenica, Udruženje za zaštitu flore i faune Lukavac i Zelena akcija Zagreb inicirali i pokrenuli EFEKT koaliciju za sistemsko uklanjanje posljedica enormnog zagađenja okoliša, degradacije tla i uništavanje svih prirodnih resursa, koje je prouzrokovao energetski sektor.Podrška građana EFEKT koaliciji je definisana konkretnim stavovima, te zahtjevima da:

  • Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u periodu od naredne dvije godine usvoji Strategiju energetskog sektora  Federacije BiH, koja će u periodu od minimalno 30 godina, osigurati da udio energije dobijen iz fosilnih izvora energije i akumulacijskih hidroelektrana u ukupnom energetskom bilansu opada za minimalno 1% godišnje.
  • Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, osiguraju poboljšanje energetske efikasnosti za minimalno 45% u narednih 30 godina (1,5% godišnje).
  • Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije obezbijedi da se, u naredne tri godine, implementiraju obaveze iz Ugovora o uspostavi energetske zajednice.

Okupljanje građana i potpisivanje peticije u osam gradova ima cilj da građane više informiše o alarmantnom stanju i zagađenju okoliša koje je prouzrokovao energetski sektor Federacije BiH, te o konkretnim zahtjevima EFEKT koalicije kako bi svojim potpisom dali podršku. Građanima će biti podijeljene brošure u kojima su detaljno izneseni stavovi i zahtjevi, a peticiju i zahtjeve EFEKT koalicija će uputiti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Peticija je organizovana u okviru projekta “EFEKTivna akcija” koji finansira Evropska unija kroz IPA program – Podrška civilnom društvu 2012.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *