Smanjite proizvodnju, smrzavamo se!

Published by Eko Forum on

Građani Zenice se već treći dan smrzavaju zbog “tehničkih problema na radu kotla” u kompaniji ArcelorMittal. Iako je najavljeno otklanjanje kvara i normalizacija stanja za 72 sata, danas su nas obavijestili o “komplikacijama” i daljem odgađanju normalizacije grijanja.
Zahtijevamo da se tehnološka para hitno preusmjeri na grijanje grada, a da ArcelorMittal smanji obim proizvodnje dok ne otkloni kvar. Za kvar na kotlu nisu krivi građani Zenice, iako ispaštaju i hladnim radijatorima i povećanim aerozagađenjem zbog korištenja uglja u kućnim ložištima.

Vodena para, koju ArcelorMittal proizvodi u pogonu “Energetika”, koristi se u tehnologiji proizvodnje gvožđa i čelika, a u zimskom periodu se cca 30% te pare troši na grijanje grada. Zbog povećane potrošnje pare, u zimskom periodu se koriste dva kotla, i svaki kvar na jednom od kotlova se odražava isključivo na grijanje grada.
Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području ZDK predviđa i ograničenje rada proizvodnih pogona. Za provođenje mjera iz tog plana odgovoran je Operativni štab Općine Zenica, na čijem čelu je Načelnik Općine.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana.