Danas prekoračen prag uzbune za prizemni ozon!

Published by Eko Forum on

Odnedavno su u funkciji mjerne stanice za praćenje kvaliteta zraka u Zenici. Rezultati mjerenja, koji se ažuriraju svakog sata, dostupni su na web stranici monitoring.zenica.ba, a dio rezultata se prikazuje na displeju u naselju Tetovo. Mjerne stanice nisu kalibrisane, tako da ne možemo vjerovati rezultatima mjerenja. Tako je već nekoliko dana na mjernoj stanici na robnoj kući Bosna (mjerno mjesto “Centar”) temperatura zraka 20°C, iako i obični termometar u neposrednoj blizini pokazuje temperature preko 30°C.

Ipak zabrinjava objavljeni podatak o koncentracijama ozona, koji dosad nije prelazio dopuštene granice. Prag upozorenja za satne koncentracije prizemnog ozona je 180 µg/m3, a prag uzbune je satna koncentracija od 240 µg/m3 tokom 3 uzastopna sata. Danas su u Radakovu od 10:00 do 13:00 sati izmjerene koncentracije prizemnog ozona od 507 do 587 µg/m3. Ne znamo pouzdano da li su te vrijednosti zaista prekoračile prag uzbune, ili je mjerna stanica neispravna.

Ozon služi kao zaštitni sloj u višim slojevima atmosfere, ali je opasan za zdravlje na malim visinama (tzv. prizemni ozon). Prizemni ozon se ne emituje direktno iz dimnjaka, nego nastaje hemijskom reakcijom azotnih oksida (NOx) i isparljivih organskih jedinjenja (VOC) na sunčevoj svjetlosti. Emisije iz industrijskih postrojenja, motornih vozila i su glavni izvori NOx i VOC.

Udisanje ozona može izazvati razne zdravstvene probleme, uključujući bol u prsima, kašalj, iritaciju grla i gušenje. Može pogoršati plućna oboljenja, kao što su bronhitis, emfizem, astma. Prizemni ozon može smanjiti funkciju pluća i dovesti do upalie plućne maramice. Ponavljano izlaganje prizemnom ozonu može trajno oštetiti plućno tkivo.

Kad to već ne čine nadležni, Eko forum upozorava građane da, koliko mogu, smanje izlazak na otvoreno tokom dana, jer su izloženi i djelovanju UV zračenja, i visokim temperaturama, ali i zraku opasnom po zdravlje. Od općinske službe koja upravlja mjernim stanicama zahtijevamo hitnu intervenciju servisera, kako bi se mjerne stanice i displej u Tetovu doveli u ispravno stanje.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *