Sastanak s Federalnom inspekcijom

Published by Eko Forum on

U petak, 10.5.2013, od 15 do 17 sati održan je sastanak Eko foruma s Federalnom upravom za inspekcijske poslove. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave, Ibrahim Tirak, pomoćnica direktora Diana Ružić, te federalni inspektori za ekologiju Ibro Kulin, Mediha Mlačo i Alma Džanović. Na sastanku se raspravljalo o aktuelnim problemima zagađenja zraka, vode i tla u Zenici, dosadašnjim aktivnostima inspekcije, te o mogućnostima rješavanja problema.

Inspekcija je kao prioritetne probleme u pogonima ArcelorMittal Zenica identifikovala pogone Koksara i Energetika. Sa direktorom Kulkarnijem, za kojeg su rekli da je puno kooperativniji od prethodnog direktora, inspekcija je usaglasila da se ovi prioriteti moraju hitno rješavati.

Tokom prva 3 mjeseca 2013. godine izvršeno je 28 inspekcijskih pregleda, izdato je 21 rješenje o otklanjanju uočenih nedostataka i 6 službenih zabiilješki po prijavama, 2 prekršajna naloga u iznosu od 3.300 KM. U maju slijede kontrole izdatih rješenja. Do kraja maja 2013 očekuje se izvještaj Komisije Federalnog ministarstva okoliša i turizma za praćenje realizacije aktivnosti iz okolinskih dozvola (u komisiji su Edin Terzić, Mirjana Kovač, Raif Seferović, Muhamed Pašić i Mediha Mlačo). Od 8.4.2013 komisija je imala 6 posjeta pogonima, a usaglašeno je da i Eko forum dobije tekst izvještaja te komisije, čim bude urađen.

Inspekcija je izrazila nezadovoljstvo zakonskim okvirom, koji je ograničavajući faktor za izricanje većih kazni, jer simbolične kazne na zagađivače djeluju stimulativno umjesto represivno. Već dva puta je parlament FBiH odbio prijedlog izmjena zakona o prekršajima kojim se predviđa povećanje kazni za prekršaje. Za podnošenje krivičnih prijava nedostaju materijalni dokazi, odnosno adekvatan monitoring. Inspekcija je pokrenula postupak nabavke vlastitih uređaja za mjerenje zagađenja zraka i vode. Potrebno je obezbijediti da se i postojeći mjerni uređaji u gradu, ali i na izvorima zagađenja, koriste tako da se tim rezultatima može vjerovati.

Osim problema sa zagađenjem iz ArcelorMittal-a, razgovarano je i o drugim problemima, kao što su spalionica animalnog otpada, deponija Rača i problem odvajanja industrijskih i komunalnih otpadnih voda u Zenici.
Na kraju je dogovoreno da inspekcija dostavi Eko forumu izvještaj o realizaciji aktivnosti iz okolinskih dozvola, te prijedloge izmjena legislative, kako bi i nevladin sektor mogao izvršiti dodatni pritisak na ministarstvo i parlament, te da se omogući efikasniji pritisak na zagađivače.

Nakon ovog sastanka, može se zaključiti da zvanične institucije i dalje nisu u stanju efikasno riješiti pitanje zagađenja i zagađivača a pogotovo ne pitanje ArcelorMittala. Formiranje novih komisija čiji su članovi s dugogodišnjim stažom ali bez ikakvih rezultata, priča o nabavci novih mjernih uređaja uz istovremeno ignorisanje i sakrivanje rezultata mjerenja postojećim mjernim stanicama, loše okolinske dozvole bez studija nultog stanja, niske kazne koje se pravdaju lošim zakonima, samo produžuju agoniju Zenice. Eko forum će i dalje insistirati na maksimalnim sankcijama za neodgovorne zagađivače, na javnom objavljivanju rezultata mjerenja zagađenja, te sankcionisanju i smjeni onih koji su odgovorni za katastrofalno stanje okoliša.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *