Sastanak s rukovodstvom ArcelorMittal Zenica

Published by Eko Forum on

U petak, 15.3.2013 održan je sastanak predstavnika Eko foruma s menadžmentom kompanije ArcelorMittal Zenica. Ovo je prvi sastanak nakon protestnog marša iz decembra 2012. Kako smo insistirali da na sastanku bude prisutan i generalni direktor kompanije, trebalo nam je preko 2 mjeseca da uskladimo termine.

Na sastanku smo ponovili naše zahtjeve s protestnog marša i dobili smo uvjeravanja da će kompanija poštovati sve zakone i propise, da su brojni projekti unapređenja zaštite okoliša u toku i da bi tokom ove godine na nekoliko postrojenja emisije zagađujućih materija trebale biti značajno smanjene.

Iako smo planirali da na sastanku raspravljamo o nekim tehničkim pitanjima, dogovoreno je da se ubuduće održavaju češći sastanci predstavnika Eko foruma s tehničkim licima iz kompanije ArcelorMittal, i na tim sastancima će se diskutovati o tehničkim unapređenjima za koje mi smatramo da bi trebala doprinijeti smanjenju zagađenja u Zenici.

Jedan takav prijedlog dostavili smo i za ovaj sastanak, i kompanija je zainteresovana da se raspravlja o mogućnosti unapređenja rada konvertorskog postrojenja i korištenja kotlova utilizatora BOF čeličane za grijanje grada. Kompletan tekst našeg prijedloga je dostupan na našoj web stranici.

Nakon sastanka mi imamo umjereni optimizam da će se situacija u Zenici popraviti, ali ćemo intenzivirati kontakte s kompanijom i institucijama vlasti kako bi se održao konstantan pritisak na zagađivače da poštuju propise i da kontinuirano smanjuju zagađenje.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *