Zenica mora imati jeftinije grijanje

Published by Eko Forum on

Cijena grijanja u Zenici je iz godine u godinu sve viša, što se pravda povećanjem cijena energenata. U nedavnim razgovorima s predstavnicima ArcelorMittala dobili smo informaciju da će cijena tople vode koju ArcelorMittal isporučuje za grijanje grada morati biti još veća, jer su u međuvremenu poskupili ugalj, zemni plin i električna energija. Javno preduzeće Grijanje je za današnju sjednicu Općinskog vijeća pripremilo prijedlog novih, većih cijena grijanja, koje će zavisiti isključivo od cijene koju diktira ArcelorMittal. Za prošlu sezonu ona je iznosila 41 KM/MWh, što je dvostruko veća cijena od cijene tople vode iz termoelektrana Kakanj i Tuzla (21 KM/MWh).


ArcelorMittal u pogonu “Energetika” za zagrijavanje vode i proizvodnju električne energije koristi 4 goriva: ugalj, zemni plin, te nusproizvode integralne proizvodnje: koksni plin i visokopećni plin. Naivno smo se nadali da će s povećanjem obima proizvodnje u željezari, padati i cijena grijanja, jer s većom proizvodnjom gvožđa, koksa i čelika nastaje više tehničkih plinova, koje ArcelorMittal ne mora kupovati kao ugalj i zemni plin. Međutim, cijena od pokretanja integralne proizvodnje stalno raste. Višu cijenu ArcelorMittal pravda cijenom uglja i zemnog plina, pa smo malo analizirali udio tih goriva u proizvodnji pare, koju jednim dijelom grad zimi koristi za grijanje, a tokom cijele godine se ta para koristi za potrebe željezare.

Prema nama raspoloživim podacima, godišnje potrebe grada za toplotnom energijom se kreću oko 225 GWh. Pogon “Energetika” u ArcelorMittalu je tokom 2011. godine potrošio preko 1800 GWh energenata, i tako proizveo oko 1500 GWh energije. To znači da željezara potroši samo 15% energije za grijanje grada, dok ostatak potroši za vlastite potrebe. Više od polovine te energije se proizvede iz tehničkih plinova koje ArcelorMittal ne kupuje, jer oni nastaju kao nusproizvod koksare i visoke peći. Nedavno smo pisali kako je ArcelorMittal investirao 79 miliona eura u Njemačkoj i Belgiji kako bi takve plinove bolje iskoristio. Kad bi se slični projekti realizovali i u Zenici, smanjila bi se potrošnja uglja, koji je jedan od najvećih izvora prašine i SO2.

Energija

Postrojenja u “Energetici” koriste sve 4 pomenute vrste goriva, ali se cijena toplote za grad veže samo za skupi ugalj i još skuplji zemni plin, dok praktično besplatne tehničke plinove ArcelorMittal iskoristi samo za svoje potrebe. ArcelorMittal je čak predlagao da grad kupuje ugalj i zemni plin, a da oni samo naplate spaljivanje u kotlu, kao što se radilo prije pokretanja integralne proizvodnje. Tako bi građani, koji trpe prekomjerno zagađenje (jer ekološki projekti kasne), plaćali nabavku energenata koji bi se koristili i za proizvodnju gvožđa!

Ekoforum od predstavnika općine, JP Grijanje i federalne vlade zahtijeva da se u pregovorima oko cijene toplotne energije za grad za nastupajuću sezonu uzmu u obzir ove činjenice i da se neopravdano visoka cijena značajno smanji. U suprotnom, povećat će se cijena grijanja za krajnje korisnike, smanjiće se broj korisnika, porast će aerozagađenje loženjem uglja u kućnim ložištima, a JP Grijanje će tako vjerovatno otići u stečaj.

ArcelorMittal, pored toga što zagađuje zenički zrak, vodu i tlo, ovako ostvaruje profit i na grijanju grada. Naravno da je 2011. godine ArcelorMittal takvim “uštedama” mogao povećati ukupan prihod za 25%, izvoz za 29% i investicije za 55% u odnosu na 2010. godinu, a sve sa istim brojem od 3050 zaposlenih.

Ukupni prihod ArcelorMittala za 2011. godinu je 668 miliona KM, investicije su iznosile 14 miliona (od čega 6,5 za ekologiju), a za isporučenu toplotnu energiju za grijanje građani Zenice su ArcelorMittalu platili 9,2 miliona KM. Smanjenje cijene toplotne energije za grad za 50% bi ukupni prihod ArcelorMittala smanjio samo za 0,5%, a građani bi imali povoljniju cijenu grijanja, povećao bi se broj korisnika, ne bi bilo potrebe za plaćanje paušala, zagađenje zraka bi bilo manje, a grad bi mogao investirati u rekonstrukciju toplovodne mreže kako bi se smanjili gubici. Za realizaciju ovakvih ideja je potrebno samo da se lokalno rukovodstvo u kompaniji ArcelorMittal Zenica ponaša u skladu s deklarisanom politikom globalne korporacije.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *