Sastanak sa zvaničnicima EU

Published by Eko Forum on

U srijedu, 23.5.2012. održan je sastanak nevladinih organizacija koje se bave zaštitom okoliša sa predstavnicima Direktorata Evropske unije za okoliš (Directorate E: International affairs, LIFE & Eco-innovation). Sastanak je održan u Sarajevu, u prostorijama EU delegacije u BiH, a prisustvovali su mu predstavnici 11 nevladinih organizacija: Eko forum Zenica, Centri civilnih inicijativa Sarajevo, Centar za energetsku efikasnost Sarajevo, Centar za održivi razvoj, Ekotim Sarajevo, Vesta Tuzla, Centar za razvoj i podršku Tuzla, Centar za okoliš Banja Luka, MDPi Doboj, Asocijacija arhitekata RS, Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Sastanak je vodio gospodin Nicholas Hanley, šef jedinice E Generalnog Direktorata Evropske unije za okoliš, a tema sastanka je bila horizontalna legislativa u Bosni i Hercegovini po pitanjima okoliša, te uloga organizacija civilnog društva i svih nivoa vlasti u BiH u očuvanju i unapređenju okoliša.

Predstavnici Eko foruma su na sastanku ponovo istakli probleme koji građani Zenice imaju sa stranim investitorima kao što su ArcelorMittal i Alba, te nesposobnost, nezainteresovanost i nestručnost domaćih institucija koje bi trebalo da promovišu principe održivog razvoja, odnosno da poslovanje svih ekonomskih subjekata dovedu u zakonske okvire.

Na sastanku su dogovoreni budući oblici saradnje nevladinog sektora i naše učešće u velikim evropskim projektima koji će doprinijeti unapređenju stanja okoliša.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *