Green Roundtable 2012

Published by Eko Forum on

Federacija gradova i regija Jugoistočne Evrope (South-East European Federation of Cities and Regions for the Environment SEEFED) organizovao je Drugu međunarodnu konferenciju „Green RoundTable 2012“ od 25. do 27. maja 2012 u Nacionalnom parku „Tara“ u Republici Srbiji.

Predstavnici lokalnih samouprava i učesnici ove konferencije su imali mogućnost da dođu do saznanja kako da pristupe fondovima EU i dobiju sredstva za realizaciju projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Teme Druge međunarodne konferencije u okviru radnih grupa su bile:
– Prekogranična saradnja ( Izgradnja kapaciteta za razvoj projekata )
– Infrastruktura i zaštita životne sredine: pružanje komunalnih usluga u rukovođenju otpadom i vodama
– Priroda i biodiverzitet.

Federacija gradova i opština jugoistočne Evrope za zaštitu životne sredine (SEEFED) osnovana je na inicijativu gradova Zapadnog Balkana i njihovih institucija u cilju povezivanja ljudi, razmjene ideja i iskustva kao i kreiranja jedinstvene međunarodne platforme radi razmjene znanja, vještina i projekata. Cilj je unapređenje regionalne saradnje i razvoj strategije za zaštitu životne sredine na teritoriji Balkana i Evrope.

Na Konferenciji je predstavnik Eko foruma upoznao učesnike Konferencije sa prijedlogom projekta osnivanja Arhus ureda u Zenici, te sa problemima s kojima se suočavaju građani Zenice usljed prekomjernog zagađenja. Ostvareni su kontakti s predstavnicima OSCE ureda iz Srbije, s kojima su dogovorene dalje aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Učešće predstavnika Eko foruma Zenica na ovoj Konferenciji omogućila je svojim sredstvima Općina Zenica.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *