Green Roundtable 2012

Published by Eko Forum on

Federacija gradova i regija Jugoistočne Evrope (South-East European Federation of Cities and Regions for the Environment SEEFED) organizovao je Drugu međunarodnu konferenciju „Green RoundTable 2012“ od 25. do 27. maja 2012 u Nacionalnom parku „Tara“ u Republici Srbiji.

Predstavnici lokalnih samouprava i učesnici ove konferencije su imali mogućnost da dođu do saznanja kako da pristupe fondovima EU i dobiju sredstva za realizaciju projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Teme Druge međunarodne konferencije u okviru radnih grupa su bile:
– Prekogranična saradnja ( Izgradnja kapaciteta za razvoj projekata )
– Infrastruktura i zaštita životne sredine: pružanje komunalnih usluga u rukovođenju otpadom i vodama
– Priroda i biodiverzitet.

Federacija gradova i opština jugoistočne Evrope za zaštitu životne sredine (SEEFED) osnovana je na inicijativu gradova Zapadnog Balkana i njihovih institucija u cilju povezivanja ljudi, razmjene ideja i iskustva kao i kreiranja jedinstvene međunarodne platforme radi razmjene znanja, vještina i projekata. Cilj je unapređenje regionalne saradnje i razvoj strategije za zaštitu životne sredine na teritoriji Balkana i Evrope.

Na Konferenciji je predstavnik Eko foruma upoznao učesnike Konferencije sa prijedlogom projekta osnivanja Arhus ureda u Zenici, te sa problemima s kojima se suočavaju građani Zenice usljed prekomjernog zagađenja. Ostvareni su kontakti s predstavnicima OSCE ureda iz Srbije, s kojima su dogovorene dalje aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Učešće predstavnika Eko foruma Zenica na ovoj Konferenciji omogućila je svojim sredstvima Općina Zenica.0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *