Drveće i GGM

Published by Eko Forum on

U postupku izdavanja okolišne dozvole za projekat GGM (glavna gradska magistrala) urađen je Elaborat o utjecaju na okoliš, u kojem stoji da “izgradnja GGM-a neće dovesti do značajnije deforestacije”. Drugim riječima, neće doći do značajnijeg uklanjanja drveća u Zenici, koje predstavlja pluća našeg otrovanog grada.

Imajući u vidu da se gotovo cijelom budućom trasom GGM-a sada nalaze stotine stabala koja će biti posječena izgradnjom nove saobraćajnice, ohrabruje nas da je ALBA počela sa premještanjem drveća koje bi inače bilo posječeno.

U sklopu izgradnje GGM-a predviđeni su radovi na uređenju zelenih površina, ali nas brine to što će novom drveću trebati barem 10-20 godina da dostigne visinu sadašnjeg drvoreda divljeg kestena u Sarajevskoj ulici.
Apelujemo na građane da vode računa o novim sadnicama, da se ne ponovi vandalsko uništavanje sadnica iz jula 2011. na Kamberovića polju.


U knjizi “Ecopolis – Architecture and Cities for a Changing Climate” (Ekopolis – arhitektura i gradovi za klimu koja se mijenja) koju je 2009. godine objavio
Dr. Paul F Downton (ISBN: 978-1-4020-8495-9), objavljena je odlična ilustracija koja ukazuje na značaj i ulogu drveća u modernim urbanim sredinama:

Ecopolis

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *